BiH
17

Uništeni plodovi 15-godišnjeg rada: Milion i po eura štete na farmi kod Šamca

Klix.ba
Foto: Arhiv/Fokus Magazin
Foto: Arhiv/Fokus Magazin
Fotografije uginulih krava s farme Borojević iz sela Tišina u blizini Bosanskog Šamca prije nekoliko dana obišle su cijelu regiju svjedočeći o razmjerama katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju.

Vlasnik farme, Čedomir Borojević, je za Al Jazeeru Balkans kazao da je za dvadeset minuta nestalo sve za šta je radio 15 godina.

U vodenoj bujici utopilo se 340 grla, a šteta se procjenjuje na milion i pol eura.

Nisu uništene samo staje, već i pogon za mužu krava sa najsavremenijom opremom. Dnevno su ovi ljudi mljekarama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj dostavljali i do 3.500 litara mlijeka.

Najmodernije postrojenje na farmi pretrpjelo je najveće oštećenje. Međutim, poplave su nanijele i štetu postrojenju za proizvodnju stočne hrane.

Ono se nalazi u gradu Šamcu, i to u dijelu iz kojeg se voda još nije povukla. Osim toga, uništeno je i 450 tona gotove stočne hrane, ali i blizu 150 hektara zasijane površine. Sve u vlasništvu porodice Borojević.

Čedomir kaže da je sada u pitanju i opstanak porodica njegovih 30 radnika.

"Ja mogu reći da smo mi vrlo kvalitetno privređivali. Sve plate radnika zaposlenih i na ovoj farmi i na pogonu hrane za životinje su redovno isplaćene. Sve obaveze prema državi su redovno isplaćene. Ja sam na jedan takav odnos veoma ponosan. Tek sad vidim koliko sam imao dobre radnike i praktično posao, koji je i meni i njima omogućavao da živimo solidno", ispričao je Čedomir za Al Jazeeru Balkans.