Drvar
0

Uništene avio-bombe iz masovne grobnice

Sarajevo-x.com
Foto: Sead Vrana
Pripadnici timova za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, u okviru pružanja pomoći Institutu za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine, uništili su dvije neeksplodirane avionske bombe pronađene prilikom ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnog zločina iz jame Kamenica u okolini Drvara.

Radilo se o razornim avio-bombama SC50 njemačke proizvodnje zaostalim iz Drugog svjetskog rata za koje nije poznato na koji su način dospjele u jamu iz koje su ekshumirana tijela žrtava.

Realizacija ovog zadatka bila je tehnički veoma složena i organizaciono zahtjevna zbog velike razorne moći pronađenih sredstava, njihove nestabilnosti i nesigurnosti za rukovanje i transport, te blizine stambenih i poljoprivrednih objekata nedaleko od kojih su bombe pronađene, stoji u saopštenju. Zadatak su izvršili timovi za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite Bihać A i Livno A uz podršku pripadnika PU Drvar koji su osigurali opasnu zonu oko mjesta uništavanja.

Tokom posljednjih godinu dana pripadnci Federalne uprave civilne zaštite uništili su osam neeksplodiranih avionskih bombi velike razorne moći zaostalih iz Drugog svjetskog rata, te tri bombe zaostale nakon NATO udara 1995. godine, od kojih je većina pronađena u neposrednoj blizini naselja ili infrastrukturnih i privrednih objekata.