BiH
8

Uništavanje avionske bombe sa Dolac Malte ugrozilo je nacionalne spomenike

Piše: A. U.
Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom završetka 58. sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika organizovana je konferencija za medije na kojoj je saopćeno koja su dobra proglašena nacionalnim spomenicima, kao i informacije o proteklom radu Komisije.

Sjednica je trajala od 2. do 4. septembra, a predsjedavajući Dubravko Lovrenović i članovi komisije Amra Hadžimuhamedović, Ljiljana Ševo, Zeynep Ahunbay i Martin Cherry donijeli su odluku o tome koja će dobra biti proglašena nacionalnim spomenicima BiH.

To su Spomenik borcima NOR-a na Ilidži, Spomenik na Šehitlucima u Banjoj Luci, parna lokomotiva u Muzeju 2. zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, rimski logor i civilno naselje u Makljenovcu, nekropola sa stećcima i nišanima Borjanice – Marevska kosa u Malom Marevu, nekropole sa stećcima na lokalitetima Pokojnica i Podgroblje u selu Nevačka, harem Bukva-džamije u Gradačcu, harem Hadži Reuf-begove ili Nove džamije u Gradačcu, zgrada Muftijinog konaka u Tešnju, hram Vaznesenja Gospodnjeg sa ikonostasom u Gračanici, Hajduk kula na Kručevića Brdu u Čitluku, džamija sa haremom u Đakovićima, harem džamije Trnovi u Velikoj Kladuši, grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici (Kotromanićeva 36 i 38 te zgrada na uglu sa ulicim Kalmija Baruha) u Sarajevu.

Osim ovih odluka, Komisija je donijela i tri odluke o dobrima koja ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom, a to su Spomenik palim austrougarskim pilotima u Sarajevu, Spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora u Sarajevu te Muzička škola u Tuzli.

Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"U proteklih 10 godina, Komisija je donijela 862 odluke, od toga 728 pozitivnih i 134 negativne odluke", rekao je Dubravko Lovrenović, predsjedavajući Komisije.

Sa liste ugroženih spomenika BiH skinuta je Mir Muhamedova džamija u Čajniču, zbog poduzetih mjera zaštite, a uvrštene su Hajduk kula na Kručevića Brdu i grupa zgrada u Kotromanićevoj ulici. Sada se na listi nalazi 70 dobara.

Ured za reviziju institucija za BiH izvršio je reviziju finansijskog poslovanja Komisije za 2012. godinu i dao pozitivno mišljenje.

Također, na sjednici je razmatrana informacija o uništenju avionske bombe sa Dolac Malte. Bomba je aktivirana na lokaciji udaljenoj 350 metara od Starog grada Dubrovnik kod Ilijaša, koji je komisija proglasila nacionalnim spomenikom 2003. godine. U neposrednoj blizini je i nekropola sa stećcima u Kopošiću, gdje se nalazi i stećak bosanskog kneza Batića, također nacionalni spomenik BiH.

Nakon što je prije nekoliko godina zaustavljena devastacija Dubrovnika eksplozijama iz kamenoloma, područje je postalo lokacija za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, za šta Komisija smatra da predstavlja opasnost za nacionalne spomenike. Kontaktirali su Općinu Ilijaš, a upozorit će i Federalnu upravu civilne zaštite te Vladu FBiH da su ove aktivnosti u suprotnosti sa njihovim odlukama.

Nekropola stećaka Mramorje u Donjim Čevljanovićima proglašena je nacionalnim spomenikom BiH, a stećci su, zbog izgradnje ceste Sarajevo – Tuzla 1968. godine prebačeni sa svoje izvorne lokacije bez prethodnih arheoloških radova.

"Zbog intenzivnog saobraćaja teških motornih vozila i planiranog nastavka izgradnje ceste prema Tuzli, Komisija je napravila presedan i dozvolila njihovo izmještanje na novu lokaciju. Odabrana je lokacija Zaštićenog područja Bijambare, gdje će stećci biti predstavljeni javnosti, a JP ZP Bijambare će preuzeti obavezu njihovog održavanja", rekao je Lovrenović.

Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Komisija je u procesu donošenja odluke o proglašenju sarajevske čaršije nacionalnim spomenikom, a na sjednici je razmatrala neprimjerene intervencije i izgradnju novih objekata na tom području. Uočena su znatna odstupanja od važećih regulacionih planova. U Službenom listu BiH Komisija će objaviti odluku o privremenim granicama i mjerama zaštite gradske sredine čaršije. Od nadležne inspekcije zatražit će nadzor i utvrđivanje koji su objekti izgrađeni bez odobrenja, a od Općine Stari Grad obustavu postupka legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

"Nažalost, informacija da je autentičnost sarajevske čaršije toliko narušena da nikada neće moći da se nađe na UNESCO-ovoj listi, je u najvećem svom dijelu tačna. Komisija će, u okviru svojih nadležnosti, nastaviti aktivnosti u uvjerenju da narušena autentičnost može biti vraćena i popravljena u znatnoj mjeri, ukoliko sve nadležne institucije budu djelovale sinhronizirano, a postojeći pravni propisi budu poštivani", izjavio je Lovrenović i dodao kako je veliko dio posla za nominaciju stećaka na listu svjetske baštine obavljen.

Dva tima rade na ovom poslu, jedan na izradi nominacijskog dosjea, a drugi na planu upravljanja. Članovi prvog tima su tokom ljeta održali tri sastanka i priveli svoj dio posla kraju. Na sastanku, koji će se tokom septembra održati u Zagrebu, bi trebali usvojiti taj dio nominacijskog dosjea. Do 31. januara naredne godine BiH bi mogla podnijeti zvaničnu aplikaciju UNESCO-u, najavio je Lovrenović.

Od 19. septembra Komisijom će predsjedavati Amra Hadžimuhamedović.