Nemar i bahatost
0

Uništava se kaldrma Starog grada u Mostaru

Sarajevo-x.com
Uništavanje stare jezgre grada Mostara koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine nastavlja se uprkos negativnom izvještaju ekspertske komisije ICCOMOS-a iz 2008. godine, nakon čega je tom gradu prijetilo skidanje sa liste.

Na fotografijama kaldrme u Starom gradu koje su redakciji Sarajevo-x.com proslijedile kolege sa Radio Mostar, jasno se vidi da se nemar mostarskih građana i odgovornih vlasti nastavio.

Vezivni materijal je popucao, kameni oblutak doslovno ispada, a pješacima je sve teže hodati. Najteže je roditeljima sa dječjim kolicima i invalidima kojima je gotovo nemoguće proći ovim djelom Mostara.

"Led, posipanje soli, te ulazak automobila u Stari grad glavni su faktori ispadanja oblutaka. Prije je stajala ograda koje sada je nema. Izvadili su je oni kojima treba ulaz u Stari grad", rekao je likovni umjetnik Đani Jakirović, komentirajući ova dešavanja u Mostaru.

Nakon obnove, kameni obluci su postavljeni neuobičajno visoko iznad vezivnog materijala, što onemogućava normalno hodanje.

"Ne treba mnogo govoriti o ovom problemu, tehnološki nije dobro urađeno i to je to. Ovako se nešto nije moglo desiti ranije. Pogledajmo kaldrmu na drugim mjestima gdje se nije mijenjala, traje stotinama godina. Evo ispred džamija, na primjer", kazao je primjenjeni umjetnik Ismet Kurt.

Ovo je još jedan primjer nemarnog odnosa građana prema vlastitom kulturnom i historijskom naslijeđu koje propada zbog nedostatka minimuma svijesti o očuvanju vlastitih vrijednosti.

Sigurno je da nastala šteta neće promaći odgovornim osobama iz UNESCO-a koje su zaduženi za provjeru provođenja preporuka ekspertskih komisija i odluka Komiteta za svjetsku baštinu, koji su već jednom prijetili Mostaru skidanjem sa liste svjetske kulturne baštine.

Podsjećamo da je Odbor za svjetsku baštinu upisao područje Starog mosta grada Mostara na UNESCO-ovu listu svjetske baštine na 29. sjednici održanoj u Durbanu, Južnoafrička republika 17. jula 2005. godine.