BiH
8

UNICEF u BiH traži hitno rješenje kontroverze u vezi sa nazivom jezika

SRNA
UNICEF u BiH traži hitno rješenje "kontroverze u vezi sa nazivom jezika koji se koriste u obrazovanju", budući da poštovanje prava djece na obrazovanje ima ogromnu važnost za budućnost djece i razvoj njihovih zajednica i društva.

"Imajući u vidu da službeni jezici i njihova upotreba nisu izričito regulisani u Ustavu BiH, činjenica je da je Ustav BiH dio međunarodnog sporazuma koji je potpisan na četiri jezika, od kojih je jedan bosanski", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

"Ustavni sud BiH u presudi od 25. juna 2004. prepoznao je 'mogućnost jednakog korištenja bosanskog, hrvatskog i srpskog jezika ne samo pred institucijama BiH, već i na nivou entiteta i svih njihovih administrativnih jedinica, pri zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima kao i u javnom životu' je jedno od grupnih prava, zaštićeno, inter alia, članom II/4. u vezi sa članom I/4, II/3.m) i II/5", navode iz UNICEF-a.

S obzirom na to da nova školska godina počinje za samo dva mjeseca, UNICEF očekuje da, kako kažu, vlasti nađu rješenje za zvaničnu upotreba jezika u obrazovanju.

"To bi obezbijedilo poštovanje najboljeg interesa djeteta, u skladu sa opredjeljenjem koje je BiH potvrdila ratifikacijom Konvencije o pravima djeteta", navodi se u saopštenju.