BiH
0

UNICEF podrŽava predŠkolsko obrazovanje djece u BiH

FENA
UNICEF je prihvatio 65 prijava iz općina primljenih po javnom pozivu za programe povećanja obuhvata predškolskim obrazovanjem, s posebnim naglaskom na ruralna područja i ugrožene porodice.

Komisiju za ocjenu programa čini 16 predstavnika ministarstava obrazovanja na svim nivoima, Ministarstva civilnih poslova, Brčko Distrikta te predstavnici UNICEF-a.

Zbog velikog broja prijava koje su ušle u proces selekcije, Komisija će imati mjesec dana da ih ocijeni. Stoga se rezultati mogu očekivati u prvoj polovini maja, saopćeno je iz UNICEF-a.

UNICEF će podržati izabrane programe i sufinansirati do 80 posto njihove ukupne vrijednosti ili do 50 hiljada KM.

Ciljevi ovog konkursa su da se poveća obuhvat djece između tri i šest godina predškolskim obrazovanjem te da se stvore jednake prilike za predškolski odgoj i obrazovanje za svu djecu.

U BiH tek oko 10 posto djece pohađa predškolsko obrazovanje, uglavnom u urbanim područjima, što je najniža stopa među susjednim zemljama (u odnosu na Hrvatsku i Srbiju s oko 45 posto, Makedoniju s 23 posto i daleko ispod OECD prosjeka od 77 posto).

Globalna istraživanja pokazuju da je predškolsko obrazovanje i odgoj jako važno da bi se osigurao uspjeh djece u školi i najbolji početak u životu.

Ekonomisti također smatraju da investiranje u rani rast i razvoj daje najbolji povrat na ulaganje.