Promovirana knjiga o inkluziji
0

UNICEF-ov ambasador Džeko umjetniku Avdi poslao dres

Sarajevo-x.com
Florence Bauer (Foto. Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je promovirana knjiga "Iz našeg svijeta različitosti" koja kroz priče djece, njihovih roditelja, nastavnika i stručnjaka govori o uključivanju djece sa posebnim potrebama u redovno školovanje. Knjigu su izdali UNICEF i “Društvo ujedinjenih gradjanskih akcija - Duga”.

Kroz priče aktera inkluzije, procesa koji je u BiH još uvijek na nivou pionirskih pokušaja pojedinaca i udruženja u BiH, i pored činjenice da su svi potrebni zakoni za njeno puno provođenje usvojeni, u knjizi je iz svih uglova prikazano kako sve to izgleda u praksi. Iz toplih i jednostavno napisanih priča čitaoci mogu shvatiti koliko je inkluzija i njeno provođenje bitan i potreban proces za cijelo društvo.

"Knjigu sam pročitala u jednom dahu i vraćala sam se nekoliko puta na neke od detalja, i još ću se vraćati. Namijenjena je svima, od stručnjaka, preko roditelja, pa do nastavnika u školama. Možda će najviše koristi od nje imati upravo stručnjaci i nastavnici, jer iz ovih priča na konkretnim primjerima i iskustvima mogu vidjeti kako sve to izgleda", kazala je doc. dr Lejla Kafedžić.

Na promociji su govorili i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer, predstavnica Delegacije EU u BiH Natalia Dianiskova, predsjednica Udruženja "Duga" Anka Izetbegović i defektologinja Vasilija Veljković.

"Kao predstavnica EU često se susrećem sa zvaničnicima, ali ova knjiga mi je dala priliku da vidim priče onih zbog kojih smo svi mi ovdje i njihove priče su me ganule svojom tolinom", kazala je Dianiskova.

Florence Bauer je također istakla kako su to ljudske priče koje ilustriraju šta uistinu može biti postignuto inkluzijom, a Anka Izetbegović je kazala kako su priče iz knjige samo mali dio kompletne priče o inkluziji:

"Govorimo o hiljadama djece sa kojima radimo, hiljadama nastavnika, stotinama zajednica i još hiljadama djece i nastavnika koji čekaju. Inkluzija je konstantna borba, koja je vrijedna svake minute i svake brige".

Prisutnima se obratio i autor tekstova u knjizi, novinar i saradnik našeg portala Almir Panjeta, koji je kazao kako su sva djeca po nečemu posebna.

"Sva ova djeca imaju neke posebne potrebe, ali i posebne vještine. Vjerujem da niko u ovoj prostoriji ne zna tako dobro crtati kao mali Avdo. Avdi i drugoj djeci ne treba vaše sažaljenje, njemu treba naprav iti prilaz školi i dodati mu olovku ukoliko mu ispadne, ostalo će on sam izvesti i napraviti još neko od svojih remek-djela", kazao je Panjeta.

Promociji su prisustvovali i neki od junaka knjige, među kojima su bili dječak Avdo Dizdarević, talentovani mali umjetnik iz Sanskog Mosta, djevojčice Lana Šafranić i Lejla Đozo sa hrabrom majkom Sanelom, dječak Mubin Begović i njegova majka Melisa iz Novog Travnika, uporni nastavnik Jasmin Kasumović iz Sanskog Mosta...

UNICEF i "Duga" svima su priredili prigodne opklone, a mali Avdo bio je presretan kada je vidio da je dobio originalni dres kojeg mu je potpisanog iz Manchester Cityja poslao Edin Džeko, jedan od ambasadora UNICEF-a.

Priče su zabilježene u zajednicama uključenim u Program "Jačanje sistema društvene zaštite i inkluzije djece u BiH - SPIS". Pod sloganom "Za svako dijete", UNICEF je okupio partnere iz vlasti, lokalnih zajednica i civilnog društva kako bi unaprijedili društvenu zaštitu i inkluziju za djecu.

Uz podršku Evropske unije, Vlade Norveške i DFID-a, ovaj program doprinosi razvoju sistema i politika za zaštitu djece iz najranjivijih grupa.