BiH
0

UNICEF: Konferencija u povodu Međunarodnog dana djeteta

FENA
Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović otvorio je danas u Sarajevu konferenciju koju je organizirao Dječiji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana djeteta.

Konferencija je organizirana s cijem da UNICEF zajedno s partnerima iz vladinog i nevladinog sektora ocijeni doprinos UNICEF-a ostvarenim rezultatima u razvoju socijalnih politika i osnovnim inkluzivnim socijalnim uslugama od 2005. godine. Također je razgovarano i o okviru programa koji će se provoditi do kraja 2009.

Ministar Halilović je u obraćanju naveo da su se u proteklih pet godina u BiH dogodile ekonomske promjene koje imaju direktne ili indirektne posljedice na zaštitu prava djeteta širom zemlje.

  • Zemlja se suočava sa sporim ekonomskim oporavkom, s još nepovoljnom socio-ekonomskom situacijom kao posljedicom rata, što se odražava na stanje ugroženih socijalnih kategorija, uključujući i djecu, naglasio je Halilović.

Prema njegovim riječima, jedna od najznačajnijih promjena u pravcu osiguranja "svijeta po mjeri djeteta", čime bi se ispunili svjetski ciljevi za djecu i ispoštovala Konvencija o pravima djeteta u BiH, bilo je usvajanje Akcionog plana za djecu za period 2002.-2010. godine.

Ovaj dokument koji je usvojilo Vijeće ministara BiH još ima višestruki značaj u pogledu politika prema djeci i osnovni je mehanizam za jačanje položaja djece u BiH, kazao je Halilović.

Istaknuo je da je duga lista obaveza koje je preuzelo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, tako da je u narednom periodu potrebno osigurati još bolju i efikasniju saradnju svih institucija koje su posvećene djeci.

Direktorica Direkcije za ekonomsko planiranje BiH Ljerka Marić upozorila je da i nakon toliko godina još postoji potreba za jačom saradnjom između BiH i UNICEF-a.

Ona je najavila da će Direkcija biti uključena u izradu novog projekta za socijalnu inkluziju i zaštitu djece, ali ti dokumenti moraju biti usaglašeni sa standardima Evropske unije.

Upozorivši da u BiH postoji veliki broj ljudi kojima je potrebna pomoć vezano za siromaštvo, Marić je naglasila da je važno da se u BiH postigne prohodnost statističkih podataka, jer se može djelovati samo kada se nešto izmjeri.

Učesnicima konferencije se obratila i 13-godišnja Lejla Musakadić, koja će uskoro predstavljati BiH na konferenciji UN-a u New Yorku posvećenoj djeci.