BiH
0

UNICEF: Domaćinstva s više djece najsiromašnije grupe u BiH

FENA
Uprkos rasprostranjenom ekonomskom poboljšanju u jugoistočnoj Evropi, jedno od četvoro djece mlađe od 15 godina još živi u ekstremnom siromaštvu, navodi se u najnovijem UNICEF-om izvještaju o siromaštvu među djecom.

Među najsiromašnije grupe stanovništva u BiH spadaju domaćinstva s troje i više djece i UNICEF procjenjuje da je 66 posto takvih domaćinstava siromašno.

U najsiromašnije grupe spadaju i osobe koje su još izbjeglice i raseljeni (37 posto domaćinstava je siromašno), domaćinstva s dvoje djece (32 posto domaćinstava je siromašno), domaćinstva u kojim glava domaćinstva ima manje od 25 godina, nezaposleni (29 posto) i domaćinstva u kojima glava domaćinstva ima samo osnovnu školu (25 posto).

Rukovodilac Ureda za monitoring i implementaciju Srednjoročne razvojne strategije BiH Azemina Vuković procjenjuje da se siromaštvo djece u BiH ipak povećava.

Zabrinjava činjenica da je u BiH povećanje broja djece najznačajniji faktor koji dovodi porodicu u siromaštvo. Dodatno zabrinjava i da se domaćinstvima s dvoje ili više djece u proteklih nekoliko godina povećao rizik pada u siromaštvo.

Izvještaj UNICEF-a pod nazivom "Innocenti Social Monitor 2006: Razumjeti siromaštvo među djecom u regionu SEE/CIS“ navodi da je broj djece mlađe od 15 godina koji žive u ekstremnom siromaštvu opao s 32 na 18 miliona.

Ipak, nejednakost u dječijem standardu i životnim prilikama postoji. Procent djece koja danas žive u ekstremnom siromaštvu varira od pet posto u nekim zemljama jugoistočne Evrope, do čak 80 posto u najsiromašnijim zemljama centralne Azije.

-Siromaštvo među djecom bi trebalo biti prvi na listi prioriteta vlada u cijelom regionu, kaže regionalna direktorica UNICEF-a za centralnu i istočnu Evropu i Zajednicu nezavisnih država (CEE/CIS) Maria Calivis.

UNICEF-ov izvještaj zastupa tezu da budućnost regiona zavisi od zdrave i školovane generacije, što će zahtijevati bolju upotrebu resursa i darežljiviju pomoć od međunarodne zajednice.

Također, UNICEF preporučuje vladama da redovno prikupljaju informacije o siromaštvu, osiguraju kvalitetnije budžetske raspodjele kako bi bili obuhvaćeni oni dijelovi populacija kojima je to najpotrebnije, te efikasniju pomoć porodicama s malom djecom kako bi se spriječilo smještanje djece u institucije.