BiH
75

UNICEF dodijelio nagrade za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u BiH

Klix.ba
U zgradi Ujedinjenih nacija u Sarajevu održana je ceremonija dodjele nagrada za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014 u BiH.

Poseban fokus u 2014. godini je 25. godišnjica Konvencije o pravima djeteta, a nagrade su dodijeljene za priče objavljene u skladu sa etičkim smjernicama izvještavanja o djeci.

U ovogodišnjoj konkurenciji nalazilo se 48 novinara sa prijavljenih više od 75 radova. Teme radova obuhvatile su pitanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, socijalne i dječije zaštite i pravosuđa za djecu kao i teme koje promoviraju inkluziju, nediskriminaciju i poštivanje različitosti. Nagrade su dodijeljene za novinski tekst i to u štampi, na internetu, televiziji i radiju.

Dobitnici godišnjih nagrada za doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u 2014. godini u BiH po kategorijama su Lejla Andrejaš za najbolji TV prilog, Emil Karamatić u kategoriji Radio, Katarina Panić za najbolji tekst objavljen na internetu, te Nidžara Ahmetašević za novinski tekst u kategoriji Štampa.

Pored Godišnjih nagrada za doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta u 2014. godini dodijeljena su i Specijalna priznanja i to Adisi Ajdaslić za TV prilog, Velidi Kulenović u kategoriji Radio, Nikoli Vidačkoviću za novinski tekst u kategoriji Štampa, te Ani Kotur u kategoriji Internet.

"UNICEF kao organizacija koja ima mandat za promociju i zaštitu dječijih prava koja je sa današnjim danom navršila 68 godina smatra da je uloga novinara i medija neprocjenjiva. Vjerujem da će se proširiti krug podrške za ostvarivanje prava svakog djeteta zahvaljujući radu i angažmanu novinara koji su danas dobili nagrade ali i svih drugih novinara u Bosni i Hercegovini koji ovo vide kao važno pitanje", izjavio je predstavnik dr. Ayman Abu Laban.

Prilikom izbora najboljeg novinarskog rada žiri je vodio računa o izboru teme i načinu prezentiranja činjenica i podataka, odnosno odabiru novinarskog ugla. Pored navedenih kriterija, žiri je posebnu pažnju posvetio spisateljskom stilu za novine i web odnosno audiovizuelnoj prezentaciji za radio i televiziju, te procjeni pozitivnog efekta na publiku u smislu promovisanja teme i poštivanju UNICEF-ovih principa etičkog izvještavanja o djeci.

Ovom prilikom, dodijeljeni su i pokloni Zani Falan, Dei Nurkić i Arminu Ćosiću za Zid dječijih želja, još jednu u nizu aktivnosti koje je UNICEF u BiH realizirao tokom 2014. godine povodom 25. Godina Konvencije o pravima djeteta.

Članovi žirija za ovogodišnji izbor su bili Dragan Bursać (predsjednik žirija), Željko Bajić (BH radio 1), Tatjana Spasojević (UG "Sunce"), Martina Krišto-Antelj (BHRTV), Zehra Selman (NVO "Naša djeca", Nineta Popović (UNICEF) i Alema Kazazić (FTV) .