BiH
0

UNHCR otvorio objekt socijalnog stanovanja u zeničkoj općini

FENA
UNHCR i njegovi partneri otvorili su jučer objekt socijalnog stanovanja u zeničkoj općini, koji pruža siguran i dostojanstven smještaj ugroženim starim ljudima.

Najugroženije raseljene osobe, kojima je odmah neophodna medicinska i stambena pomoć, dobile su 10 od 25 kreveta u ovom objektu, saopćeno je iz UNHCR-a.

UNHCR je dao 580.000 KM za rekonstrukciju obdaništa koje je Općina stavila na raspolaganje za ove namjene. Objektom će upravljati bh. NVO Ruhama.

Projekt je realizovala organizacija Katolička služba za pomoć u BiH (Catholic Relief Services of BiH), a podržala ga je Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (US Agency for International Development), koja je osigurala energetsku uštedu u zgradi. U procesu realizacije projekta je učestvovalo i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona, koje će i dalje biti angažovano na odabiru korisnika i dodjeli finansijske pomoći, počevši od 2015. godine.

Objekt u Blatuši je primjer šire inicijative iz revidirane Strategije za implementaciju Aneksa VII na okončanju raseljenja u BiH i zatvaranju svih kolektivnih centara putem specijalističkih stambenih rješenja poput ovog. Osim smještaja, u objektu će se pružati i specijalistička njega starim i iznemoglim osobama.

"Ova zgrada predstavlja i model za buduće stambene inicijative i inicijative zbrinjavanja, te za suradnju između različitih nivoa vlasti, NVO-a i međunarodne zajednice. Ali sam smještaj nije dovoljan. Raseljenim osobama je neophodno da imaju pristup osnovnim pravima koje uživaju i svi drugi građani, dok je najugroženijim raseljenim osobama neophodna podrška sistema socijalne zaštite", kazao je šef Ureda za zaštitu u UNHCR-u u BiH Scott Pohl.