BiH
0

UNHCR najugroženijima podijelio pomoć u vrijednosti 50.000 KM

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tim UNHCR-a isporučio je osnovne potrepštine, namijenjene porodicama, djeci i starijim osobama, raseljenim zbog poplave u privremena skloništa u Maglaju, Živinicama, Bijeljini, Prijedoru i Brčkom.

Distribucija artikala u vrijednosti od 50.000 KM imala je za cilj da omogući pomoć ljudima koji su UNHCR i partneri već identifikovali kao prioritete.

Riječ je o ljudima koji se kao interno raseljena lica ili manjinski povratnici još suočavaju sa ozbiljnim preprekama u mjestima prebivališta, pa nisu uspjeli naći održiva rješenja i danas, gotovo 20 godina nakon rata.

Sada ih je veliki broj ponovo sve izgubio, te je morao napustiti svoje domove, navodi se u saopštenju UNHCR-a.

UNHCR, partneri i EU su 28. aprila obavijestili medije o opštinama koje su pozvane da učestvuju u IPA Aneks sedam projektu da bi se pokušala naći rješenja za neke od težih preostalih problema raseljenosti.

Dvije sedmice kasnije, izvjestan broj navedenih opština je bio među najugroženijim usljed poplava.

Relevantni članovi Tima UN u BiH će na različite načine pružiti podršku da bi porodicama pogođenim poplavama omogućili povratak domovima i obnovu njihovih zajednica.

UNHCR će u saradnji sa partnerima pomoći u uspostavljanju koordinacije između navedenih aktivnosti i iznalaženja rješenja za probleme identifikovane u Revidiranoj strategiji za implementaciju Aneksa sedam.

"Trebamo nastaviti saradnju kako bi partneri u sklopu svojih mandata i polja stručnosti mogli pomoći ovim dvostruko ugroženim porodicama i opštinama da se izbore sa različitim aspektima problema sa kojima se sada suočavaju – a potom trebamo nastaviti sa rješavanjem dugoročnog problema raseljenosti nastalog usljed ratnih sukoba", predložio je predstavnik UNHCR-a u BiH Andrew Mayne.