BiH
0

UNDP šetnjom na Bijambarama obilježava Međunarodni dan borbe protiv mina

FENA
U povodu 4. aprila, Međunarodnog dana borbe protiv mina, Razvojni program UN-a (UNDP) organizirat će u petak simboličnu šetnju za ambasadore, predstavnike međunarodnih i domaćih institucija, planinarskih udruženja i studenata zaštićenim pejzažem Bijambare koji je donedavno bio pokriven minama, a danas predstavlja uspješan primjer iskorištavanja turističkih potencijala deminiranih područja u razvojne svrhe, saopćeno je iz UNDP-a.

Iz UNDP-a podsjećaju da je BiH najkontaminiranija zemlja minama u Evropi. Pretpostavlja se da je 3,7posto teritorija BiH i dalje prekriveno minama.

Od 1996. do danas u Bosni i Hercegovini od mina je stradalo 1.611 osoba, od čega 473 smrtno. Prošle godine je bilo 30 žrtava, od čega je smrtno stradalo osam. Od početka 2008. do danas od mina je stradalo pet osoba od čega dvije smrtno.

Godišnji troškovi procesa deminiranja u našoj zemlji su veoma visoki. Za uspješno uklanjanje ostatka mina u BiH, što je realno izvesti u narednih 10 godina, potrebno je oko 80 miliona KM godišnje. Bosna i Hercegovina nema ta sredstva, te ovisi o stranim donatorima za konačno finaliziranje tog zadatka.