BiH
0

UNDP: Porast povjerenja u Vladu FBiH

FENA
U okviru praćenja Projekta "Sistem ranog upozoravanja“ UNDP ( Razvojni program Ujedinjenijh nacija u BiH) je sačinio prvi kvartalni izvještaj koji prezentira stanje u BiH u odnosu na prethodni period.

Istraživanje povjerenja građana u domaće institucije u ovom kvartalu pokazuje da je poraslo povjerenje u Vladu FBiH za 6,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U Federaciji BiH, kako se ističe, nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje koji je u prva tri mjeseca ove godine iznosio osam posto.

U Izvještaju se konstatira da je u prvom kvartalu i na planu ekonomske stabilnosti ostvaren pozitivan zaokret, o čemu svjedoči pozitivno raspoloženje ispitanika o ekonomskoj situaciji.

Provedene ankete pokazuju da je za 10,7 posto veći broj ispitanika koji smatraju da se BiH kreće u pozitivnom smjeru.

U prvom ovogodišnjem kvartalu porast bilježi i indeks socijalne stabilnosti što je rezultat porasta prihoda u domaćinstvima na nivou oba entiteta.

Ovome je doprinijelo povećanje plaća u javnom sektoru, povećanje minimalnih penzija i nekih oblika socijalne pomoći.

Minimalne penzije u Federaciji BiH su porasle za skoro 20 posto, prema 10 posto u RS-u.

Čak 80 posto ispitanika smatra da će cijene i dalje rasti i da neće imati prostora za štednju.

Očekivanja ispitanika su, kako se navodi u ovom Izvještaju, stoji u saopćenju iz Vlade FBiH, da će općenito manji prihodi u RS, u odnosu na Federaciju BiH, dovesti u manjem entitetu do povećanog broja porodica koje nisu u mogućnosti da „sastave kraj s krajem“.

Ovo je posljedica daljnjeg pogoršanja odnosa između potrošačke korpe i prosječne plaće u RS, dok je taj odnos u Federaciji BiH i dalje stabilan i znatno povoljniji.

Zbog toga je u RS-u 56 posto ispitanika odgovorilo da je njihov status ispod prosjeka, a u Federaciji BiH je takvih bilo 43 posto – stoji, između ostalog, u ovom kvartalnom Izvještaju UNDP-a, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.