BiH
0

UNDP obilježava Međunarodni dan borbe protiv tuberkuloze

FENA
Razvojni program UN-a u BiH (UNDP) organizirat će povodom 24. marta, Međunarodnog dana borbe protiv tuberkuloze, trening zdravstvenih radnika uključenih u otkrivanje oboljenja i liječenje oboljelih pacijenata i zdravstvenih radnika koji su uključeni u identifikaciju uzročnika tuberkuloze.

Kako je saopćeno iz UNDP-a, trening se organizira uz podršku predstavnika Ministarstva zdravstva FBiH i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Predavači će govoriti o ulozi i značaju laboratorije u implementaciji strategije tzv. "direktnog opserviranog kratkog kursa liječenja" (DOTS), odgovarajućem rukovanju i transportu, očitavanje preparata i izvještavanje, definiranju mreže laboratorija, standardima biosigurnosti i kvaliteta te o ostalim stručnim Ijekarskim praksama iz ove oblasti.

Treningu će prisustvovati i međunarodna stručnjakinja za pripremu aplikacije BiH za nabavku druge linije lijekova Kai Blondal i menadžer portfolija globalnog Fonda za borbu protiv HIV/AIDS-a, tuberkuloze i malarije dr. Philippe Creach. BiH je korisnik grant sredstava globalnog Fonda za HIV/AIDS, tuberkulozu i malariju (GFATM).

Obuka se organizira u okviru projekta "Dalje jačanje DOTS strategije u BiH". U okviru ovog projekta, čija je implementacija počela u oktobru 2007. do danas je održano 19 treninga/obuka za Ijekare različitih specijalističkih grana koji se bave tuberkulozom u svom radu i Ijekare porodične medicine i medicinske sestre, na kojima je učestvovalo 575 predstavnika zdravstvenih ustanova iz cijele BiH.

UNDP-ov program će trajati pet godina, a u njegovom okviru planirana je podjela besplatnih lijekova za sve oboljele od tuberkuloze na prostoru Bosne i Hercegovine, saopćeno je.