BiH
0

UNDP nastavlja ulagati u BiH

FENA
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) nastavit će da pruža pomoć BiH, najavila je danas Christine McNab, rezidentna koordinatorica UN agencija i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH.

Nakon godišnjeg sastanka u Vladi RS-a radi procjene zajednički ostvarenog napretka u ostvarenju ključnih ciljeva tokom prethodne godine i usaglašavanja ključnih prioritetnih oblasti za 2009.godinu, McNab je istakla da je BiH veoma dobra članica UN-a, a UNDP kao njena agencija za razvoj ima obavezu da doprinosi njenom razvoju.

Podsjetila je da se većina aktivnosti koje radi dešava na lokalnom nivou, a entitetske vlade su u tom smislu veoma važne, jer se odobreni budžet za razvoj ravnomjerno izdvaja za sve općine, posebno nerazvijene.

UNDP je proteklih godina putem raznih programa uložio 100 miliona dolara, što je duplo više od planiranog.

Zahvalila se i premijeru RS-a na zalaganjima na razvoju RS-a, ističući da "nema razvoja ukoliko on nije razvoj za sve".

Premijer RS-a Milorad Dodik najavio je da će prioritet u budućim projektima biti vezan za općine u istočnom dijelu RS-a.

"Vlada želi da tamo bude više prisutna i programi UNDP-a i drugih organizacija mogu samo dobro da dođu“, rekao je on i zahvalio predstavnicima UNDP-a na dobroj saradnji u realizaciji svih projekata koji su rađeni na prostoru RS-a.

Ocijenio je i da je dobro što je za BiH od španske vlade, kroz program UNDP-a, odobren iznos od oko 50 miliona KM kroz četiri značajna projekta, a što predstavlja mogućnost i za općine u RS-u da apliciraju projektima za oblast zapošljavanja, okoliša te pitanja mladih.

Istaknuo je da i novi programi, koji su predstavljeni, korenspondiraju i s planovima Vlade te da će saradnja biti nastavljena u narednom periodu u uvjerenju da je ovo jedna od najboljih saradnji koje entitetska vlada ima s nekom od međunarodnih organizacija.

Na sastanku u Vladi RS-a prezentirane su aktivnosti i programi UNDP-a u RS/BiH u 2008. godini kao i planirane prioritetne oblasti pomoći u 2009., a predstavljen je i nacrt Razvojnog okvira Ujedinjenih nacija (UNDAF) za period 2010.-2014., koji je ključni okvirni dokument za saradnju Ujedinjenih nacija i BiH u predstojećem periodu.