BiH
95

UNDP donirao opremu OSBiH u vrijednosti od gotovo 400.000 KM

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Primopredaja opreme za Deminerski bataljon Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koju je donirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), upriličena je danas u kasarni Rajlovac u Sarajevu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Zamjenik komandanta Operativne komande OSBiH brigadni general Ivica Jerkić naglasio je da je oprema koju su OSBiH dobile od UNDP-a izuzetno važna te da se radi o opremi koju su OSBiH tražile i koja će služiti za poboljšanje kapaciteta i sposobnosti kada je deminiranje u pitanje, posebno kada je u pitanju nova metoda - ciljano tehničko izviđanje.

Pojasnio je da donirana oprema uključuje prikolicu za prijevoz deminerskih mašina, alat za čišćenje vegetacije te informatičku opremu. Također, dodao je, OSBiH imaju ugovor s UNDP-om koji će servisirati i raditi defektažu sanitetskih vozila OSBiH, a planirana je i obuka sanitetskog osoblja.

"To je upravo ono što nam je bitno i što će nam pomoći da ove godine ispunimo vrlo zahtjevan plan kada je produktivnost u pitanju", istakao je Jerkić.

Zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a Zahira Virani naglasila je da mine koje su preostale u BiH ne samo da predstavljaju prijetnju po ljudske živote, već sprečavaju i korištenje zemljišta za ekonomski i svaki drugi rast.

Naglasila je da u okviru saradnje sa, ne samo Deminerskim bataljonom već i s Ministarstvom odbrane i Ministarstvom civilnih poslova BiH te brojnim donatorima, među kojima se posebno ističe Evropska unija, UNDP nastavlja podržavati napore na deminiranju u BiH.

Virani je kazala da vrijednost opreme koju UNDP danas donira iznosi gotovo 400.000 KM te da će ova oprema pomoći Deminerskom bataljonu da nastavi s odličnim poslom koji su obavljali i do sada, dodajući da su ove aktivnosti samo jedan dio koje UNDP provodi u ovoj oblasti.