prijem u Gradskoj upravi
0

Unaprjeđenje kulturne saradnje BiH i Egipta

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem, sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem i pomoćnikom Ramizom Kadićem upriličio je danas u Gradskoj upravi prijem za delegaciju kulturnih djelatnika iz Egipta, saopćeno je iz gradske uprave.

Delegaciju su činili predstavnici grupe "Nubijski bubnjevi i egipatski narodni instrumenti", koji su sinoć imali zapažen nastup na Baščaršijskim noćima, predstavnik Ministarstva kulture Egipta i Egipatske ambasade u Sarajevu, te predstavnik Udruženja bosansko-egipatskog prijateljstva iz Sarajeva i ambasador BiH u Egiptu Slobodan Šoja.

Tokom susreta razgovarano je o unapređenju kulturne saradnje dviju prijateljskih zemalja i njihovih glavnih gradova. U tom smislu, egipatska delegacija pozvala je umjetnike iz Sarajeva da se predstave na festivalu starih multikulturnih gradova svijeta u januaru sljedeće godine u Kairu.

Gradonačelnik Behmen čestitao je vrhunskoj grupi muzičara i plesača "Nubijski bubnjevi i egipatski narodni instrumenti" na izvanrednom nastupu sinoć na Ilidži, te je uime građana Sarajeva izrazio zadovoljstvo što će 28. jula na platou kod Vijećnice održati cjelovečernji koncert.

Behmen je pozvao kulturno-umjetničke grupe iz Egipta da i sljedeće godine učestvuju na kulturnim festivalima u Sarajevu.

Nubijska pjesma ima posebne karakteristike, kao npr. pjevanje o prirodi (limunovo drvo, palma, rijeka Nil, itd.). Nubijac pleše po ritmu nubijske prirode, voli Nil i pjeva mu.

Grupa "Nubijski bubnjevi" je razvila svoju posebnu filozofiju, tj. da uključi najvažnije, probrane narodne muzičke instrumente iz različitih dijelova Egipta koji simbolizuju tradiciju egipatskog čovjeka, kao što su Mizmar iz oblasti Šarkija, Selamija iz oblasti Menufija, Rebaba, instrument karakterističan za regiju Said (južni Egipat), i koji uz nubijske defove otslikavaju cjelovitu panoramu egipatskog naroda.

Grupa organizuje "dijalog bunjeva za mir u svijetu" sa grupama iz različitih zemalja - muzički dijalog sa ciljem zbližavanja naroda.