BiH
0

Unaprijediti rad školskih odbora u BPK-u

FENA
Goražde
Goražde
Radi realizacije projekta "Dobro upravljanje u obrazovanju - školski odbori kao zagovornici promjena i odgovornosti u obrazovanju" ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Alma Delizaimović s predstavnicima OSCE-a BiH danas je potpisala Memorandum o razumijevanju.

Riječ je o projektu čiji je cilj poboljšanje upravljanja u obrazovanju te unapređenje kvaliteta rada školskih odbora, a njegova realizacija trajat će do kraja godine.

"Zajednički cilj našeg projekta je izrada priručnika za obuku školskih odbora gdje će biti sadržani svi oni elementi koji će poboljšati rad u školskim odborima. Radi implementacije ovog projekta formirana je radna grupa u koju su uključeni svi relevantni nosioci koji mogu doprinijeti poboljšanju izrade ovog priručnika, a projekt smatramo izuzetno značajnim za ovaj kanton jer nam je cilj unaprijediti kvalitet obrazovanja", istakla je ministrica Delizaimović.

Kako je istakla projekt menadžerica OSCE-a Nada Simović, iako je uloga školskih odbora veoma bitna za kvalitetno upravljanje u školama, izvještaj OSCE-a iz 2008. godine pokazao je da školski odbori nisu dovoljno obučeni za posao koji treba da obavljaju. "Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju definirao je ulogu školskih odbora, a mi smo pokrenuli projekt koji se tiče obuke školskih odbora. Taj projekt smo započeli u Zeničko-dobojskom kantonu, a poslije toga i u svim kantonima u FBiH i velikom dijelu RS-a. Ovo je zajednički projekt ministarstava za obrazovanje i OSCE-a, a Memorandum o razumijevanju je precizno definirao uloge obiju strana" , istakla je Simović.

Zadatak radne grupe je da izradi priručnik na osnovu postojećih priručnika i prilagodi uvjetima u kantonu dok će OSCE osigurati pomoć za štampanje priručnika i obuku sekretara škola koji će nakon toga obučiti članove školskih odbora.