Susret Branković-Wenxin
0

Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Kine

FENA
Današnja posjeta ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Liua Wenxina premijeru Federacije BiH Nedžadu Brankoviću protekla je u razmjeni mišljenja o aktuelnim ekonomskim pitanjima u BiH i FBiH, s akcentom na mogućnosti unapređivanja dostignutog nivoa bilateralnih odnosa.

Izražen je interes za proširenjem vanjskotrgovinske razmjene, posebno sa aspekta povećanja izvoza određenih proizvoda iz naše zemlje, kao i mogućnosti većih ulaganja kineskih privrednika u Federaciju BiH, od čega je konkretno spomenuta proizvodnja poljoprivrednih mašina.

Jedna od tema razgovora u kojima bi se, sa predstavnicima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, konkretizirali budući oblici saradnje, jeste i proizvodnja i prerada hrane kao jedan od značajnijih potencijala za brži razvoj FBiH.

Na sastanku je razmotrena i inicijativa kineske strane o uspostavi saradnje između FBiH i jedne od 30 kineskih pokrajina, čiji bi se oblici i sadržaj definirali u skladu sa obostranim interesima i komparativnim prednostima u razvoju određenih oblasti, kao što su prerada metala i drveta, tekstilna i kožna industrija i poljoprivreda.

S tim u vezi je kineski ambasador izrazio interes da se formira privredna delegacija iz Federacije BiH koja bi posjetila Kinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.