BiH
20

Unapređenje saradnje: Vijeće ministara i Vlada Srbije potpisali važne sporazume

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije potpisali su u zgradi institucija BiH četiri sporazuma i to o traženju nestalih osoba, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti telekomunikacija i o saradnji u oblasti zaštite okoliša.

Nakon održane zajedničke sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije predstavnici organa izvršne vlasti dviju zemalja pristupili su potpisivanju četiri važna sporazuma i to Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba, Memoranduma o razumijevanju u području telekomunikacija, Protokola o saradnji na očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, te Sporazuma u području zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Na dnevnom redu ove institucionalno značajne i simbolički važne sjednice dviju vlada našao se veliki broj tačaka dnevnog reda iz različitih oblasti vezanih dominantno za bilateralne teme, ekonomsku saradnju i kvalitetniji protok robe.

Podsjećamo, srbijanska delegacija dočekana je danas uz najviše počasti na Trgu Bosne i Hercegovine, a premijer Srbije Aleksandar Vučić zajedno s predsjedavajućim Vijeća Zvizdićem poklonio se zastavi BiH.

Ovom sjednicom poslata je poruka kvalitetne saradnje dviju prijateljskih i susjednih država, koje su jasno opredijeljene za evropske integracije, te žele bazirati odnose na razumijevanju, uvažavanju i pomirenju.