BiH
1

Unapređenje kulturnih veza između Sarajeva i Šangaja

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem upriličio je danas prijem za višečlanu delegaciju iz Šangaja na čelu sa potpredsjednikom Asocijacije prijateljstva sa inostranstvom ovog kineskog grada, Wang Xiao Shuom.

Ovom prilikom gradonačelnik Behmen je zahvalio Biblioteci Grada Šangaja na doniranju 600 knjiga Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH sa namjerom da se kineska historija i kultura predstavi i našoj čitalačkoj publici, te pozdravio izložbu pod nazivom „Prozor Šangaja“, koja je danas upriličena u prostoru ove biblioteke i koja predstavlja razvoj i život građana ovog kineskog grada.

          Gradonačelnik Behmen istakao je saradnju dugu 31 godinu sa kineskim pobratimskim gradom Tianjinom. “Grad Sarajevo je otvoren za intenziviranje saradnje sa Tianjinom, Šangajem i drugim kineskim gradovima na polju kulture, privrede i međuuniverzitetskih veza“, naglasio je Behmen.

      Behmen  je ukratko upoznao goste o projektima Grada Sarajeva iz oblasti kulture i arhitekture. Prema riječima gradonačelnika, od 6. do 9. septembra 2012., Sarajevo će ugostiti prvi Svjetski forum posvećen budućnosti urbane civilizacije, koji će okupiti neka od najznačajnijih svjetskih imena iz oblasti arhitekture, urbanizma i teritorijalnog uređenja.

Također je naglasio da će glavni bh. grad 2014. godine biti proglašen Mostom kultura. "Sarajevo nije samo grad gdje se desio događaj koji je bio povod Prvom svjetskom ratu, već i mjesto gdje se ljudi sastaju, zajedno žive, grad prijateljstva i gostoprimljivosti", istakao je Behmen.

          U ime kineske delegacije Wang Xiao Shu je zahvalio na toploj dobrodošlici, te rekao da ovakvi susreti potvrđuju da su naše međusobne prijateljske veze i dalje čvrste i da se one produbljuju na obostranu korist i zadovoljstvo.

          U cilju boljeg upoznavanja historije ova dva grada, potpredsjednik šangajske Asocijacije prijateljstva sa inostranstvom, izrazio je želju da se u Šangaju otvori izložba o Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te pozvao gradonačelnika Sarajeva da sa svojim saradnicima tim povodom posjeti najveći grad u Kini.