Ruski ambasador u BiH
0

"UN treba kontrolisati objektivnost stranih sudija u BiH"

FENA
Aleksandar Bocan Harčenko
Aleksandar Bocan Harčenko
Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas u Banjoj Luci da će Rusija tražiti od UN-a i Vijeća sigurnosti odlučnu kontrolu rada stranih sudija koji rade na predmetima ratnih zločina u BiH te smatra i da treba doći do "zamrzavanja bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika.

"Jako smo zabrinuti i zbog novih dokaza i ilustracija da ti ljudi nisu objektivni i zbog toga Rusija smatra da strane sudije tu djelatnost treba da vode pod sferom direktne međunarodne kontrole od Haškog tribunala i Organizacije UN-a da ne bi dolazilo do ove neobjektivnosti i naklonosti prema jednima", rekao je ruski ambasador.

Rusija želi, kaže, da oni vode objektivno svoj posao.

Ambasador Harčenko je, nakon razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, ponovio da je pitanje ostanka stranih sudija i tužilaca koji rade na pitanju ratnih zločina u pravosudnim institucijama u BiH vezano s dejtonskim obavezama i da se stoga njegova zemlja ipak nije odlučno suprotstavila produženju njihovog mandata.

"Rusija nije oduševljena zbog primjene 'bonskih ovlasti' i nismo bili ni u ovom slučaju produžetka njihovog mandata u BiH, ali nismo ni bili odlučno protiv, s obzirom na to da je to sfera koja je vezana za Dejton i postdejtonske obaveze", pojasnio je ambasador Harčenko.

Također, imali su u vidu i da je ta oblast vezana s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i uklapa se u strategiju zatvaranja Haškog tribunala, čiji je mandat produžen do 2012.godine.

Harčenko ipak napominje i da je stav njegove zemlje da je bilo bolje da je mandat stranih sudija u BiH koji rade na pitanjima ratnih zločina produžen samo za jednu godinu, što bi osiguralo vremenski okvir za tranziciju i predaju punomoćja na domaće sudije.

Kada je u pitanju negativno reagiranje u RS-u povodom nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, ruski ambasador je rekao i da je odnos RS-a i Rusije isti kada je u pitanju protivljenje korištenju "bonskih ovlasti".

Te ovlasti, kaže, sada ne rješavaju nijedno pitanje, već predstavljaju razlog za nove krizne situacije.

"Moralo bi da dođe do odluke u Vijeću za implementaciju mira o zamrzavanju ovih 'bonskih ovlasti' i to do odluke o zatvaranju OHR-a i to je prioritet Rusije", precizirao je ambasador Harčenko u BiH.

Podsjetio je i da je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom ranijeg sastanka s Inzkom tražio da obustavi praksu korištenja "bonskih ovlasti", te najavio da će Rusija preuzeti napor da dođe do zaustavljanja korištenja tih ovlaštenja, ako ne dođe uskoro do zatvaranja OHR-a.

Bolje je, kaže, da što prije dođe i do tranzicije Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika EU.

On smatra i da visoki predstavnik u BiH mora uzeti u obzir oštro reagiranje u RS-u na nametnute odluke te da za takve reakcije ima razloga.

Ponovio je i da je njegova zemlja od početka bila jako protiv produžetka mandata za strane sudije koje rade na predmetima kriminala, polazeći od toga da to pitanje nema nikakve veze s Dejtonom.

"I mi smo uspjeli spriječiti tu odluku", rekao je Harčenko na pres-konferenciji.

Predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić je podsjetio da je zakazano i posebno skupštinsko zasjedanje na kojem će se razgovarati o najnovijim stavovima Vlade RS-a povodom nametnutih odluka visokog predstavnika.

Radi se, kaže, o vrlo osjetljivom pitanju o kome je PIC, na nivou ambasadora, imao konačno jednoglasan stav o pitanju koje treba vrlo pažljivo razmotriti.

Podsjetio je i da je entitetski parlament donio više puta zaključke da nije potrebno da visoki predstavnici više nameću odluke i da sve treba postizati dogovorom domaćih političara.

"Poznato mu je i da je Skupština RS-a upozorila na mogućnost javnog izjašnjavanja. U ovoj situaciji treba razmotriti sve te aspekte i one koji su doveli do odluke visokog predstavnika, a pogotovo aspekta zločina koji su važan dio Dejtonskog sporazuma i postdejtonskih obaveza", rekao je Radojičić.

Stoga, konstatirao je, predstoje ozbiljne odluke i iskušenja.