BiH
0

UN: Radmanović i Silajdžić sastali se s američkim predstavnikom Khalizadom

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i član Predsjedništva Haris Silajdžić sastali su se jučer u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku sa Zalmayem Khalilzadom, stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država u Vijeću sigurnosti koji je i predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a za mjesec maj.

Sastanku je prisustvovao predstavnik Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića savjetnik za vanjsku politiku ambasador Nerkez Arifhodžić i stalni predstavnik BiH u UN Miloš Prica.

Ovom prigodom ambasador Khalilzad je poželio dobrodošlicu i čestitao na prijemu BiH u Vijeće za ljudska prava UN. Predsjedatelj Radmanović se zahvalio na prijemu i kazao da članovi Predsjedništva BiH borave u New Yorku u povodu 15. godišnjice prijema BiH u UN.

Zatim je dodao da je ovo prilika da se razmjene mišljenja o situaciji u našoj zemlji. Kazao je da domaće vlasti rade na reformama na putu ka EU i da su svi u BiH opredijeljeni za EU bez obzira na razlike koje postoje.

Spomenuo je reformu policije ali i ustavnu reformu te dodao da nakon članstva u Partnerstvo za mir sljedeći korak za BiH je članstvo u NATO savezu.

Silajdžić se zahvalio Khalilzadu i čestitao mu na izboru na mjesto ambasadora SAD u UN-u, naglasivši da su mir i sigurnost definitivni u BiH, ali da posao nije završen te da je potreban daljnji angažman i podrška UN-a, a posebno Vlade SAD.

On je rekao da BiH vidi kao multietičnu, multikulturnu državu i društvo u kojoj su građani nositelji suvereniteta. Istaknuo je da ne treba produbljivati etničke podjele koje već postoje jer one nisu prirodne za BiH. BiH je uvijek bila multietična zemlja sa najvišim stepenom tolerancije među njenim građanima bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, kazao je Silajdžić.

Ambasador Arifhodžić je rekao da ima simbolizma da današnja serija sastanaka počinje sa američkim ambasadorom, zemlje bliskog prijatelja BiH kao predsjedavajuće Vijeća sigurnosti.

Zahvalio se uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na prijemu i izrazio žaljenje Komšića što zbog bolesti nije bio u mogućnosti prisustvovati ovoj posjeti. Također je rekao da se mora ubrzati proces pridruživanja EU jer je došlo do zastoja.

Zahvalio se u ime Komšića na podršci koja je data BiH za članstvo u Vijeću za ljudska prava. Ponovio je opredjeljenje da intenzitet angažmana UN i SAD treba zadržati u BiH. Khalilzad je izrazio zainteresiranost za ekonomsku situaciju i stanje s investicijama na što je predsjedatelj Radmanović odgovorio da su u BiH nezadovljni tempom kojim se popravlja ekonomsko stanje, ali da se radi užurbano na tome da se keriraju uvjeti za brži napredak.

Na kraju sastanka Khalilzad je još jednom čestitao na napretku BiH i naglasio potrebu nastavka procesa reformi koji omogućavaju ulazak BiH u euroatlanske integracije.