BiH
0

UN osudio diskriminaciju Roma u BiH

FENA
Vlasti Bosne i Hercegovine moraju se odlučno boriti protiv diskriminacije Roma, preporučio je u petak Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda nakon dvije sedmice rada.

Odbor je izrazio "zabrinutost informacijama koje govore o diskriminaciji i nasilju počinjenom nad Romima". On je zatražio od vlasti Sarajeva da detaljno podnesu izvještaj "po godištima, spolu i mjestu boravka, broju romske djece koja se obrazuje na svom jeziku i o svojoj kulturi", kako bi se omogućilo Odboru da provjeri "mjere koje se poduzimaju u poštivanju prava Roma u lingvističkom i obrazovnom domenu, u skladu sa Zakonom o zaštiti prava osoba koje pripadaju manjinama", javio je AFP.

Odbor je također izrazio zabrinutost činjenicom da "Ustav države i izborni zakon i dalje isključuju "ostale", odnosno one koji ne pripadaju nijedom od konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba, o mogućnostima da budu birani kao parlamentarci ili u tročlanom predsjedništvu BiH".

Eksperti UN-a također žale zbog "neuspjeha" zakona o odboru za istinu i pomirenje, a kritikovali su i rješavanje pitanja sudbine oko 15.000 osoba nestalih tokom sukoba u BiH, koje još nisu rasvijetljene, te je zatraženo da institut o nestalim osobama bude u cijelosti operativan