BiH
0

UN optužuje BiH da ne čini dovoljno za civilne žrtve rata

FENA
Na osnovu izvještaja 12 udruženja iz Bosne i Hercegovine, UN-ov Komitet protiv mučenja (CAT) optužio je BiH da ne čini dovoljno za civilne žrtve rata i izdao preporuke našoj zemlji za rješavanje problema u vezi s pitanjima nestalih osoba i žrtava silovanja te žrtava drugih oblika seksualnog zlostavljanja počinjenog tokom proteklog rata.

Ove preporuke uslijedile su nakon što su udruženje TRIAL i 11 drugih asocijacija iz cijele BiH u oktobru predali izvještaj na 80 strana ističući dosadašnji progres BiH, ali i preostale prepreke za punu provedbu Konvencije protiv mučenja, saopćeno je danas iz TRIAL-a.

Prema zaključcima ovog udruženja, jasno je da Komitet protiv mučenja UN-a smatra da BiH ne poštuje svoje međunarodne obaveze definirane Konvencijom.

“BiH ne pruža adekvatnu zaštitu svjedocima niti psihosocijalnu potporu žrtvama, dok počinioci zločina i dalje žive nekažnjeni, čak i bez pokrenutih istražnih postupaka, uprkos dostavljenim dokazima”, izjavila je Lejla Mamut-Abaspahić, koordinatorica udruženja TRIAL, dodajući da vlasti na svim nivoima treba što prije da harmoniziraju pravni okvir s međunarodnim standardima i omoguće cjelovitu reparaciju civilnim žrtvama rata.

Govoreći o detaljima izvještaja dostavljenog UN-ovom komitetu, Mamut-Abaspahić je istaknula da se porodice nestalih i žrtve silovanja kao i žrtve drugih oblika seksualnog zlostavljanja najčešće susreću s problemom sporog traganja i neadekvatne evidencije nestalih osoba te s izostankom reparacije porodicama nestalih osoba i žrtvama silovanja.

"Komitet ne smatra da neriješeni problemi žrtava seksualnog nasilja i porodica nestalih osoba pripadaju prošlosti", zaključila je Mamut-Abaspahić.

Komitet je također naglasio da svi počinioci ratnih zločina treba sudski da odgovaraju.

“Posebno smo zadovoljni činjenicom da UN poziva Bosnu i Hercegovinu da procesuira počinitelje seksualnih zlostavljanja”, ističe Selma Korjenić, TRIAL-ova saradnica za ljudska prava, zadužena za program podrške žrtvama silovanja ili drugih oblika sekusalnog nasilja počinjenog tokom rata.

Ona napominje da ovoj vrsti zločina nije posvećena odgovarajuća pažnja.

Naglašava da su promjene definicije torture i njihovo usklađivanje u entitetima, promjena definicije seksualnog nasilja, borba protiv nekažnjivosti, provođenje odluka Ustavnog suda BiH, osiguravanje odgovarajuće zaštite svjedoka, kao i usvajanje zakona o žrtvama torture i civilnim žrtvama rata i strategije za tranzicionu pravdu, neke su od preporuka UN-ovog Komiteta našoj zemlji.

TRIAL je s partnerskim organizacijama naglasio da se odluke Ustavnog suda BiH često ne provode.

Komitet smatra da je "neophodno u potpunosti provesti odluke Ustavnog suda BiH bez odgađanja, posebno u slučajevima prisilnog nestanka te kazniti izbjegavanje povinovanja ovim odlukama".

S tim u vezi, TRIAL će se ubrzo obratiti Ustavnom sudu BiH i državnom tužilaštvu te ih pozvati da hitno i s najvišim stepenom ozbiljnosti slijede ove važne preporuke.

UN-ov Komitet protiv mučenja je našoj zemlji dao godinu dana da nešto poduzme u vezi s preporukama i o tome ga izvijesti.

TRIAL će pratiti proces i sarađivati s raznim državnim i lokalnim akterima da bi blagovremeno izvijestio UN-ov Komitet, saopćeno je.