BiH
537

UN neće otvoriti račun za prikupljanje novčanih donacija za BiH

Anadolija
Bosanski Šamac (Foto: AFP)
Bosanski Šamac (Foto: AFP)
Na sastanku Ujedinjenih nacija (UN) jutros je razamtrano pitanja u vezi s poplavama koje su posljednjih dana pogodile Bosnu i Hercegovinu, a na kojem je naglašeno kako neće biti otvoren račun u okviru UN-a za prikupljanje novčanih donacija za BiH.

"Neće biti otvoren bankovni račun u okviru UN-a za prikupljanje novčane pomoći za poplavom pogođene dijelove Bosne i Hercegovine. Nakon prirodne katastrofe koja se desila nemamo pouzdane informacije o situaciji u toj zemlji. Iako ne postoji opasnost od novih poplava, još uvijek postoji rizik od klizišta. Rizik za Srbiju još uvijek postoji", navode iz UN-a.

Naglašeno je da je oko milion stanovnika Bosne i Hercegovine na neki način pogođeno poplavama prethodnih nekoliko dana.

"U BiH se u kolektivnim centrima trenutno nalazi 2.600 osoba. Oko miliona osoba je pogođeno poplavama i većina njih se privremeno smjestila kod rođaka", ističu iz UN-a.

Dodaju kako su stanovnicima poplavljenih područja u BiH trenutno najneophodniji lijekovi, sredstva za dezinfekciju, pitka voda, generatori i pumpe.

Podsjećaju da su samo Norveška i Sjedinjene Američke Države (SAD) donirale lijekove i zdravstvena sredstva u vrijednosti od oko dva miliona dolara.

Također, napominje se da će avion UN-a u naredna dva dana u BiH dovući lijekove koji mogu pokriti potrebe 4.000 građana u periodu od tri mjeseca.

Iz UN-a napominju i da će Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) narednih dana objaviti listu s vakcinama potrebnim za stanovnike poplavljenih područja BiH i svi koji budu voljni moći će donirati potrebne vakcine i lijekove.

Posebno se naglašava kako su mnogim poplavljenim područjima u BiH trenutno potrebni aparati za dijalizu kako bi se oboljeli mogli liječiti.

Isto tako, upozoravaju kako postoji strah od širenja bolesti koje se prenose vodom za čije sprečavanje je potrebno milion litara hemikalija.