Ekskluzivni snimci TV1
0

UN imao dokaze da je granatu na Markale ispalila vojska bosanskih Srba

Sarajevo-x.com
Prva bh. news televizija, TV1, danas je postala prvi medij na svijetu koji je bio u prilici da objavi dokaze da su mirovne snage Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini već dan nakon drugog masakra na Markalama raspolagale dokazima da je granatu ispalila vojska bosanskih Srba pod komandom genarala Mladića.

TV1 je objavila više autentičnih snimaka telefonskih razgovora koje su politički i vojni lideri bosanskih Srba međusobno vodili nakon zločina na Markalama, te sa zapovjednikom snaga UNPROFOR-a generalom Rupertom Smithom i sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem. Upravo snimci ovih razgovora razlog su što je vijeće haškog tribunala prihvatilo zahtjev optuženog Radovana Karadžića i prekinulo suđenje kako bi se optuženi pripremio za nepobitne dokaze koje posjeduju Tribunal i TV1.

Osim ovih razgovora, TV1 je ekskluzivno, kao prvi medij u svijetu, u Centralnom dnevniku emitirala i snimak dramatičnog telefonskog razgovora Ratka Mladića sa tadašnjim članom Predsjedništva Republike Srpske Nikolom Koljevićem.