BiH
0

UN: Haaški tribunal suočen s finansijskim problemima

NINA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
Glavni sekretar UN-a Kofi Annan razmotrio je s rukovodstvom Haaškog suda finansijske probleme koji su utjecali na određivanje roka za okončanje rada tog suda, izjavio je za radio Deutsche Welle glasnogovornik UN-a Fred Eckhard poslije nenajavljene posjete Carle del Ponte New Yorku.

“To je nastalo kao posljedica intervencije glavnog finansijskog kontrolora koji je upozorio da je rad Tribunala u ozbiljnom novčanom deficitu”, objasnio je Eckhard.

On je rekao da je Annan s glavnom tužiteljicom Haaškog suda i njenim zamjenikom Davidom Tolbertom razgovarao o mogućnosti da se ukine odluka o primanju novih ljudi, prije svega pravnih stručnjaka, ako se nađu dodatna sredstva do kraja godine.

Deutsche Welle citira neslužbene navode prema kojima bi prva dodatna sredstva za Tribunal mogla doći od Japana. Također navodi i da se u sjedištu UN-a ocjenjuje da je najava mogućosti ukidanja odluke o prijemu novih ljudi dokaz da bi taj sud mogao nastaviti svoj rad i poslije najavljenog roka 2008., kako je to najavljeno u Haagu i Washingtonu "gotovo paralelno ovih dana".

Njemački državni radio podsjeća da je američki ambasador za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper u Haagu izjavio da Washington podržava rad Haaškog suda i poslije 2008. ako se glavni optuženici - kao što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić - ne nađu pred sudom uskoro.

Deutsche Welle kaže da je Carla del Ponte poslije susreta s Annanom imala razgovore s predstavnicima administracije UN-a oko strategije završetka rada Tribunala.