In memoriam (1969.-2010.)
0

Umro novinar Ekrem Tinjak

Piše: A. Panjeta
Tinjak: Inicijator novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
Tinjak: Inicijator novinarske nagrade "Srđan Aleksić"
U Sarajevu je nakon dugotrajne borbe sa teškom bolesti preminuo novinar Ekrem Tinjak.

Novinarsku karijeru Tinjak je započeo u "Večernjim novinama", iz kojih 1999. godine odlazi u magazin "Start BiH", gdje je radio do zadnjeg dana. Teška bolest nije ga spriječila da nastavi sa pisanjem u kojem je, kako je znao reći, pronalazio dodatnu snagu za borbu protiv opake bolesti. Bio je i jedan od inicijatora uspostave novinarske nagrade "Srđan Aleksić", koju grupa nevladinih organizacija iz BiH dodjeljuje za novinarske tekstove o marginaliziranim i ranjivim grupama

Ekrem Tinjak bio je istinski novinar. Nenametljiv i staložen. Uvijek je u prvi plan stavljao priču, dok sebe nije volio isticati. Za njega nije bilo teme o kojoj ne treba pisati i koju treba sklanjati "na stranu". Pisao je o kriminalu, politici, nepravdama koje muče običnog čovjeka, demobilisanog borca iz radničke porodice iz kakve je i sam dolazio. Nakon što mu je rat odnio najbolje godine života koje je proveo kao borac Armije BiH, borbu za pravdu nastavio je i radeći kao novinar dok god je imao snage da piše i govori.

Još od "Večernjih novina", ali i za vrijeme dok je radio u "Startu", uvijek je nalazio vremena i strpljenja da mlade novinare pouči osnovama novinarskog zanata, ali i da im ukaže na važnost i plemenite osobine tog zanimanja. Od njega su o novinarstvu učili mnogi, a među njima i potpisnik ovih redova koji će mu ostati vječno zahvalan na svim savjetima, uputama i podršci. Hvala ti, Ekreme, i neka ti je vječni rahmet!