BiH
7

Umro Mirsad Zulić Campo

Sarajevo.co.ba / Sarajevo-x.com
Kako javlja portal Sarajevo.co.ba, jučer je preminuo Mirsad Zulić Campo. Otišla je hodajuća povijest jednog vremena. Mirsad Zulić Campo je, praktično, prošao kroz sve faze koje čovjek s obje strane zakona može proći.

Najpopularniji naturščik ex-jugoslavenskog filma i veteran sarajevskih ulica. Oni koji ga ne znaju zapamtili su ga u sjajnim rolama u filmovima “Sjećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu”, “Dom za vešanje”, “Gazija”, “Dvije polovine srca”, “Hamburg - Altona”, “Nafaka”, “Crna hronika”.

Campo je rođen je 1959. na Bistriku, ali je ključne godine odrastanja i mladosti proveo na Marindvoru. Dokazivanje u raji, praćeno čestim tučama i sitnijim kriminalnim deliktima (obijanje trafika ili bunarenje po tramvajima), bili su svakodnevnica mladog Campe.

S početkom agresije na BiH, Campo se odmah uključio u odbranu Sarajeva. Dvije godine bio je u vojnoj policiji, a dvije na radnoj obavezi. Za razliku od nekih sličnih predratnih jalijaša, Campo iz rata nije izašao bogatiji nego što je bio prije.

Campo je do smrti živio povučeno i dalje uživajući poštovanje pravih Sarajlija, kao jedna od rijetkih preostalih gradskih ikona. Poslije rata je glumio u samo jednom filmu “Nafaka”. Igrao je zapaženu ulogu u tv seriji “Crna hronika”, piše Sarajevo.co.ba.

U jednom od intervuja Campo je rekao: Lažni mangupi su postali gradski velikani. U naše vrijeme se znalo: ako neko ima neki problem s nekim, njih dvojica izađu, pobiju se, ustanovi se ko je jači i onda, najčešće, odu na piće ili se sutra pomire. Nema pištolja, noževa i ovih današnjih opasnosti… Ovo danas je da Bog sačuva, vremena kaubojska, izbjegavam i da izlazim u kafane u kojima ne znam goste.