BiH
0

Umrlo pet beba za 12 dana

Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
MUP Kantona Sarajevo po naredbi kantonalnog tužioca juče je počeo provjeravati okolnosti smrti Nejre Malagić, koja je umrla u utorak u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) svega 16 dana nakon rođenja, potvrđeno je u policiji, pišu "Nezavisne novine".

Roditelji su smrt djeteta prijavili Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu zbog sumnje da je novorođenče umrlo zbog greške ljekara.

Pokrenuli su tužbu protiv KCUS-a i zatražili sudsku obdukciju tijela bebe. Juče je na Pedijatriji sarajevskog kliničkog centra boravila policija, a u Tužilaštvu nisu željeli da komentarišu ovaj slučaj.

U Kliničkom centru tvrde da je Nejra Malagić rođena u 32. sedmici trudnoće, te da su komplikacije uzrokovane preranim rođenjem.

"U posljednjih 12 dana na Intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu umrlo je petoro djece. Iz analize smrtnih slučajeva zaključeno je da se ne radi o neuobičajenom broju smrtnih ishoda", saopšteno je juče iz KCUS-a, pišu "Nezavisne novine".

Dvadesetosmogodišnja DŽ.B.M., majka Nejre Malagić, tvrdi da je beba po rođenju imala dvije operacije na mozgu i trbuhu u tri dana.

"Tri dana prije poroda bila sam kod svog ginekologa koji je vodio trudnoću. Trudnoća je bila rizična. Za 11 minuta izvršen je carski rez i beba je izvađena. Disala je svojim plućima i plakala. O svemu imamo dokumentaciju", priča nam naša sagovornica i dodaje da sat kasnije beba nije mogla da diše.

"Mi smo sutradan primijetili da je dječje uho krvavo. Ljekari su nam rekli da je u pitanju infekcija. Dijete je u subotu, 7. aprila, dobilo epileptične napade, nakon čega niko do ponedjeljka nije reagovao, niti djetetu snimio glavu", tvrdi majka umrle bebe.

Kaže da je tek u ponedjeljak CT-om glave ustanovljen hematom.

"Neurohirurg je uradio punkciju i rekao nam da se takve stvari dešavaju kod traumatskih poroda. Bila sam šokirana jer kod mene nije bio traumatski porod, već carski rez. Prilikom operacije trbuha doktor je rukama vadio fekalije iz naše Nejre, našao je rascijepljeno debelo crijevo i gangrenozno crijevo koje je morao odstraniti da se gangrena ne proširi. Nije mogla izdržati i umrla je zbog otkazivanja bubrega", rekla nam je Sarajka čija je beba živjela svega 16 dana.

Porodica u utorak preminule bebe tvrdi da su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu dostavili fotografije na kojima se vidi da se medicinske sestre na Pedijatrijskoj klinici friziraju pored dječjih inkubatora, navode "Nezavisne novine".

"Svi dobro znamo da osoblje mora imati rukavice, maske i slično. Ni u kojem slučaju sestre na odjelu za novorođenčad ne smiju imati duge nokte niti nositi nakit", rekli su članovi ove sarajevske porodice.