Kantonalna bolnica Bihać
0

Umrlo dijete uz H1N1 imalo i upalu pluća

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Četvorogodišnje dijete iz Velike Kladuše, koje je sinoć preminulo u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, a za koje se pretpostavlja da je bilo zaraženo novim virusom gripe tipa A (H1N1), imalo je problema sa disajnim organima što je dovelo do komplikacija, izjavila je Jasmina Cepić iz Kriznog štaba kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Cepićeva je rekla da je po prijemu djeteta u bolnicu urađen test na novu gripu, a nakon što je rezultat bio pozitivan, uključena je terapija tamifluom i antibiotikom.

"Dijete je imalo tešku hromozomopatiju i bilo je izrazito imuno insuficijentno", izjavila je Cepićeva  novinarima dodavši da je smrt nastupila sinoć u ranim večernjim satima usljed zatajenja disanja.

Četvorogodišnje dijete iz Velike Kladuše sa teškim oblikom mentalne i fizičke retardacije i slabog imunološkog sistema primljeno je na infektivno odjeljenje bolnice u Bihaću 1. decembra kada mu je dijagnostifikovana upala pluća, a brzi test na novi tip gripe bio je pozitivan. 

Konačna dijagnoza trebalo bi da bude utvrđena u referentnoj laboratoriji u Sarajevu.

Portparol sarajevskog Kliničkog centra Koševo Biljana Jandrić izjavila je Srni da Institut za mikrobiologiju daje konačnu dijagnozu za sve sumnjive slučajeve nove gripe u Federaciji BiH.

Prema njenim riječima, za dobijanje konačnog nalaza potrebno je da prođu minimalno 24 sata od dobijanja uzoraka. 
Kantonalni ministar zdravlja Mustafa Avdagić rekao je da nema razloga za paniku, ali ima mjesta oprezu.

"Riječ je o pacijentu koji pripada rizičnoj grupi. Tretiran je prema svim medicinskim procedurama. Krizni štab uradio je sve što treba - nabavio potrebnu količinu testova i lijekova, a medicinsko osoblje osposobljeno je da kvalitetno zbrine takve pacijente", naglasio je Avdagić.

Pored već evidentiranih sedam,  ovo je osmi slučaj nove gripe u Unsko-sanskom kantonu i prvi sa smrtnim ishodom.      

Ostali pacijenti zaraženi novim virusom, koji su hospitalizovani u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, stabilnog su zdravstvenog stanja.