Milorad Dodik
0

"Umjesto Srbin neka stoji broj jedan"

SRNA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da RS pristaje da ispuni odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH", jer je to, kako je naglasio, neophodno za nastavak puta u Evropu.

"Neki u BiH žele da zbog te odluke Suda naprave dramatične promjene Ustava BiH što, naravno, ne može da se desi i zato gubimo vrijeme", rekao je Dodik i podsjetio da RS prihvata da umjesto odrednice o nacionalnoj pripadnosti člana Predsjedništva BiH bude broj, odnosno da umjesto da stoji "Srbin", stoji "jedan".

Dodik je naglasio da je to sve što RS može da uradi, a da li će to prihvatiti i ostali u BiH, to je, kako je rekao, njihov problem. 

Komentarišući upozorenje Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da bi BiH mogla da pretrpi ozbiljne posljedice ukoliko prije izbora ne izmijeni Ustav i Izborni zakon u dijelu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je poručio da svi oni u Savjetu Evrope koji toliko brinu o BiH i njenom statusu mogu to da završe za "dva dana", a što se tiče RS postoji jasan stav.

"Oni koji stalno brinu o BiH, neka brinu i o tome hoće li BiH biti u Savjetu Evrope. Što se nas tiče, mi ćemo ispuniti odluku Suda iz Strazbura", poručio je Dodik.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 22. decembra prošle godine donio je presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda. 

 Presuda je donesena po tužbi Fincija i Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije u izbornom procesu i nemogućnosti da se građani BiH koji ne pripadaju nijednom od tri konstitutivnih naroda kandiduju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH.