BiH
0

Umjesto sjednice Predstavničkog doma FBiH, otvoren forum o strukturi javne uprave

FENA
U terminu najavljenom za početak sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u zgradi Parlamenta jutros je otvoren skup predstavljen kao forum o temi "Upravljanje u BiH - izazovi i prilike" na kojem će biti prezentirani rezultati triju studija u kojima su analizirane strukture uprave u BiH.

Kao govornici na tom skupu najavljeni su predstavnici ambasada Holandije i Švedske u BiH te Evropske komisije i UNDP-a. Tokom 2006. i 2007. godine ambasade Švedske i Holandije, Delegacija Evropske komisije u BiH i Razvojni program UN (UNDP) inicirali su i podržali izradu i provedbu nekoliko studija vezanih za strukturu uprave u BiH.

Rezultati analiza koje će oni prezentirati parlamentarcima govore da građani BiH u značajnom procentu žele članstvo svoje zemlje u Evropskoj uniji. Međutim, nemaju isuviše povjerenja u strukture javnog upravljanja i vladine strukture odlučivanja, pa je reforma uprave neophodna, a ustavna reforma neizbježna, navedeno je.

Na početku foruma, poslanik u Predstavničkom domu FBiH Miljenko Brkić kritikovao je rukovodstvo Doma što je umjesto zakazane sjednice otvorena forum diskusija «o kojoj niko nije obaviješten da će danas biti održana».

"Ovo je velika manipulacija jer niko od zastupnika nije obaviješten", kazao je Brkić.

Predsjedavajući Doma Safet Softić odgovorio mu je da je "o održavanju ovog skupa odlučio parlamentarni kolegij".

Očekuje se da će poslijepodne, nakon okončanja foruma početi najavljena sjednica Predstavničkog doma.

U njenom predloženom dnevnom redu je poslanička rasprava o dokumentu Federalne vlade koji se odnosi na politiku privatizacije preostalog neprivatiziranog državnog kapitala u Federaciji u kojem telekomunikacijski sektor ima značajnu ulogu.