Po Hrasnom sa Stivom Cinikom
0

Umjesto političara, satiru guši gazdino oglašavanje

Piše: E. Zgodić
Stiv Cinik: Rekord sedam minuta po njušci
Stiv Cinik: Rekord sedam minuta po njušci
Ima takvih likova koji "izvale" što mi koji se bavimo političkom satirom ne možemo smisliti. Najživopisniji političar u BiH je Dodik. Ima stav i nije kao klasični političar iz neke od zemalja regije, nego onako, kao neki lik od janjetine; popije se, sjedne se i bistri politika, kaže Stiv Cinik, jedan od najproduktivnijih hrvatskih karikaturista.

Baviti se političkom karikaturom i animacijom, kako to kaže Stiv Cinik, bila je škakljiva rabota u vrijeme SFRJ. Moralo se, prisjeća se Stiv dok je radio u zagrebačkom Večernjem listu, ugraditi nešto što će se tek čitati između redova, dok se u Tuđmanovo doba mogla primiti i "pokoja" telefonska prijetnja da pripazite na dijete.

Prelistavanjem štampe iz vremena Kraljevine Jugoslavije stiče se dojam, smatra Cinik, da je politička karikatura bila najprovokativnija i možda najslobodnija.

On naravno crta karikature svaki dan, ali ih i objavljuje, ako ne u Šibenskom listu ili nekoj drugoj tiskovini, onda sigurno na internetu, tj. blogu ili FB-u. Nacrtat će sve oko sebe za stolom dok ovi zapale, dočekaju kaficu, naspu šećer, promiješaju, ispiju dva gutljaja. Njegov osobni rekord je sedam minuta po "njušci".

Baltazar, Šegrt Hlapić, Leteći medvjedići

Cinikov rad, talenat i trud mogli smo gledati i na klasicima dječijeg crtanog filma u Hrvatskoj. Radio je na Baltazaru, Šegrtu Hlapiću, Čarobnjakovom šeširu, Letećim medvjedićima, ali i kao autor već kultnog serijala političkih crtića, za nešto odraslije generacije - Laku noć, Hrvatska. Sarađivao je i sa Dušanom Vukotićem, jedinim autorom sa prostora bivše Jugoslavije porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji je za animirani film dobio Oskara.

Danas kaže kako političari u Hrvatskoj rade za njega, svojim gestama, izjavama, odlukama i javnim blamiranjem pred narodom koji gleda. Dodaje kako je novinska karikatura u vrijeme Jugoslavije, posebno politička, bila pomalo zabranjeno voće.

"Ali, ko je imao petlju, mogao je pridobiti veliku pažnju. Danas, u nekoj formalnoj slobodi govora nema mnogo reakcija. Valjda je previše i medija, ali i potencijalnih problema s vlasnicima firmi koji kontroliraju medije gdje urednici izbjegavaju da se objavljuju gazde, posebno u karikaturi“, kaže Cinik.

Iz vremena dok je na televiziji emitirana "Laku noć, Hrvatska" čuo je da tadašnji predsjednik Mesić privatno baš i ne voli mnogo šale na svoj račun, a nedavno ga je osoba iz ureda sadašnjeg predsjednika Josipovića upitala da li je ekstremni desničar.

"Danas naravno ni političari nisu što su bili, ali zato se niko ne usuđuje objavljivati recimo Ivicu Todorića, koji je oglašavanjem svojih tvrtki u medijima svima začepio usta. Problem satire je u tome da je sada umjesto političara guši gazdino oglašavanje. U vrijeme Kraljevine SHS, naprimjer, novine su imale više satiričnih izdanja. Danas ih nema“, zaključuje Cinik.

Bukovina i Hrastovina

U Sarajevu i BiH je kratko boravio kod prijatelja iz multimedijalne skupine Bukovina i Hrastovina sa kojima dogovara pripremu serijala crtića. Budući da je jedan od pokretača projekta škole animacije, koja se već godinama organizira pod okriljem Ministarstva kulture i sporta FBiH, za Stiva Cinika znaju i mnogi mladi animatori koji su prošli kroz njegove radionice. Trenutno radi na osmišljavanju i animaciji krapinskih neandertalaca u sklopu jednog turističkog projekta u Hrvatskoj. Uskoro će se i neandertalci naći u crtežu, animaciji, te kao otisak na majicama i drugim stvarima, predstavljeni autorstvom Stiva Cinika.