Počelo suđenje Kaletoviću
0

"Umjesto onoga koji je prijetio smrću, odgovara novinar koji je radio svoj posao"

FENA
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Novinar Federalne televizije (FTV) i političkog magazina “60 minuta” Damir Kaletović rekao je danas u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da je umjesto pokretanja postupka protiv njega zbog neodobrenog snimanja i emitiranja izjave bivšeg ombudsmana BiH Vitomira Popovića trebalo suditi Popoviću koji mu je prijetio smrću.

Kaletović se danas izjasnio o optužnici koju je protiv njega podiglo banjalučko Okružno tužilaštvo, ističući da "optužnicu razumije jezički, ali da ne shvata njenu suštinu jer je njemu prijećeno smrću".

Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv Kaletovića zato što je 28. septembra 2007. u službenim prostorijama ombudsmana za ljudska prava BiH, bez, kako se tvrdi, odobrenja Popovića, naredio snimatelju da snimi cijeli njihov neformalni razgovor, a dijelove tog razgovora objavio je nekoliko dana kasnije u političkom magazinu FTV televizije “60 minuta”.

U tom snimku se čuje da je bivši ombudsman Vitomir Popović tada Kaletoviću rekao da je “zaslužio metak u čelo”, jer je pravio priloge o njemu koji se njemu ne sviđaju.

Novinar Kaletović je tada za politički magazin “60 minuta” radio prilog o ratnoj ulozi Vitomira Popovića kao visokog funkcionera Srpske demokratske stranke (SDS) i sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci u progonu nesrpskih kadrova iz pravosuđa RS-a.

Kaletović je u Osnovnom sudu u Banjoj Luci rekao da je ovaj sud “imao izvanrednu priliku da spere strašnu mrlju s pravosudnih institucija BiH, koju im je nanijelo Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci, podižući optužnicu protov njega”.

On smatra i da je ovdje došlo do zamjene teza.

“Umjesto da odgovara čovjek koji je novinaru uputio prijetnju smrću, odgovara novinar koji je samo radio svoj posao”, naveo je Kaletović.

Njegov advokat Nikica Gržić rekao je da ovaj proces nije ni trebalo da se održi i Osnovnom sudu u Banjoj Luci, već u Sudu BiH, jer je u vrijeme kada se desio taj slučaj Vitomir Popović bio ombudsman BiH, odnosno visoki funkcioner BiH.

Vitomir Popović je trenutno dekan Pravnog fakulteta u Banjoj Luci.