Predsjedništvo BiH
0

FOTO / Umjesto na sjednicu, Radmanović s Inzkom

Sarajevo-x.com
Vanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je za danas u 11 sati sazvao predsjedavajući Haris Silajdžić, nije održana jer se član Predsjedništva iz Republike Srpske, Nebojša Radmanović, nije pojavio, niti je ovlastio člana svog kabineta da ga predstavlja.

Silajdžić je, u skladu sa odredbama člana 28. i 29. Poslovnika o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sazvao sjednicu sa jednom tačkom dnevnog reda: Razmatranje izjava predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića kojima se zagovara secesija jednog dijela Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Špirić je na predizbornom skupu SNSD-a u Mrkonjić Gradu izjavio "da je došlo vrijeme da se riješi konačni status Republike Srpske po albanskom modelu, koji je poučan za Republiku Srpsku", te da je "SNSD kao moćna i velika stranka u stanju da provede jedan tako veliki projekat koji se zove samostalna Republika Srpska".

U cilju prevazilaženja ovakvih situacija Silajdžić i član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, zatražit će od OHR-a, kao ovlaštenog tumača Dejtonskog mirovnog sporazuma, tumačenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH.

Takođe će razmotriti ustavnu i zakonsku mogućnost pokretanja postupka za utvrđivanje odgovornosti Špirića za izjave kojima se ugrožava ustavni poredak, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Pres-službe Predsjedništva BiH.

Radmanović razgovarao s Inzkom

Odlučivši da se ne pojavi na današnjoj sjednici, Radmanović je u svom kabinetu ugostio visokog predstavnika Valentina Inzka, s kojim je razgovarao o ispunjavanju ciljeva i uslova Vijeća za implementaciju mira za zatvaranje OHR-a i procesu evropskih integracija BiH. Posebna tema razgovora, saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta, bila je izborna kampanja u koju se, kako je naglasio Radmanović, visoki predstavnik ne treba miješati.

Inzko je objasnio da nije u kampanji, ali da smatra da je njegovo pravo da poziva građane da izađu na izbore.

Član Predsjedništva BiH iz RS informisao je Inzka i o "nestavnom djelovanju Predjedništva BiH, u smislu neispunjavanja svojih ustavnih obaveza i pokušajima zloupotreba", saopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.