Sarajevo
0

Umjesto krsta na Zlatištu Vlada RS-a gradi crkvu

FENA
Umjesto spomen krsta na Zlatištu Vlada Republike Srpske finasijski će podržati gradnju spomen crkve na ovom mjestu. Najavio je to predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik. "Crkva bi trebalo da bude trajni simbol stradanja Srba u Sarajevu", rekao je predsjednik Vlade.

"Istina o stradanju Srba iz ovog grada mora biti utvrđena", zaključio je.

Incijativu su podržali predstvanici Saveza logoraša Republike Srpske i druge nevladine organizacije koje su zagovarale izgradnju krsta na Zlatištu.

Stradanje Srba počelo je u Dobrovoljačkoj ulici a u Sarajevu je, kako kaže Dodik, poginulo više hiljada Srba od režima koji je tokom rata vladao u ovom gradu.

“Dogovorili smo izgradnju spomen crkve u kojoj će biti uklesano više od 6.200 imena Srba stradalih u Sarajevu” rekao je predsjednik Saveza logoraša RS-a Branislav Dukić.

Izgradnju crkve podražo je i mitropolit dabrobosnaski Nikolaj, zaključio je Dukić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske kao legitimnu ocijenio je incijativu Saveza logoraša RS-a da se pokrenu tužbe protiv Federacije BiH zbog patnji koje su bivši logoraši pretrpjeli u više stotina logora tokom rata u BiH. Obećao je i pomoć Vlade kako bi se istarjalo u ovom procesu.