BiH
0

'Umjesto Jurčevića državnom tužilaštvu potreban je moralan čovjek'

FENA
Udruženje "Pokret enklave Srebrenica i Žepa" oglasilo se danas saopćenjem za javnost u povodu podizanja dvije optužnice protiv Bošnjaka za navodni zločin na području Vlasenice u kojem navode kako je to još jedna u nizu sramota nesprovođenja pravde u BiH.
  • Državni tužitelj Marinko Jurčević podigao je dvije optužnice protiv Bošnjaka za navodni zločin protiv Srba za vrijeme rata na području općine Vlasenica. Ova odluka ne da je sramotna nego je u jednu ruku i smiješna, ako uzmemo u obzir da spomenuta dvojica Bošnjaka dok su protjerivani iz Vlasenice nisu imali vremena spakovati ni lične stvari a kamoli ubijati Srbe i činiti zločine - navodi se u saopćenju.

U Udruženju smatraju kako je Jurčević trebao podići optužnicu protiv onih koji su protjerali Bošnjake iz Vlasenice, "te da se on ipak odlučio optužiti žrtvu iz ko zna kakvih razloga".

  • Trebao bi Jurčević znati da je Sušica u Vlasenici najveći i prvi logor u istočnoj Bosni, navodi se u saopćenju, uz podsjećanje kako je prema optužnici Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda u Haagu u periodu maj-oktobar 1992. u logoru Sušica u Vlasenici bilo zatočeno oko osam hiljada bošnjačkih civila (među kojima je veliki broj djece i žena).

Uz konstataciju kako su u ovom logoru najviše stradale žene u Udruženju se pitaju gdje su optužnice protiv počinetelja ovih zlodjela.

  • Možda bi Marinko Jurčević trebao ispitati šta su u ratu na području Vlasenice radili Radenko Stanić, Dragan Bastah (zvani Car), Goran Višković (zvani Vjetar), Miro Stupar, Zoran i Simo Obrenović, Elvis i Mane Đurić, Čedo Vrlina, Savo Čeliković, Major Jačimović, Milenko Stanić, Veljko Bašić i mnogi drugi... - navodi se u saopćenju.

Iz Udruženja poručuju kako su za potpunu pravdu pa i osudu Bošnjaka koji su činili zločine, baš kao i za osudu zločinaca Srba, Hrvata i ostalih. "Zločinci za nas nisu nacionalnno obojeni, oni su samo zločinci."

  • Ali je sramotno da se zločincima nazivaju žrlve. Ovo je drugi put da se Bošnjaci Vlasenice žrtvuju. U ratu su bili žrtve za ubijanje, danas su žrtve radi „izjednačavanja i kompenzacije pravde". Takva pravda, koju sprovodi Jurčević je neispravna. Stoga bi se možda Jurčević mogao zapitati da li je uopće moralno s njegove strane da ostane na mjestu državnog tužioca. Vrijeme je da na njegovo mjesto dođe čovjek koji će znati razlikovati zločinca i žrtvu, što Jurčević očito ne zna - navodi se u saopćenju.