Poruka NVO-a političarima
0

FOTO / Umjesto ispraznih parola, ponudite konkretna rješenja!

Piše: A. Panjeta
Predstavnici više od 25 organizacija civilnog društva koje prate tok predizborne kampanje, te analiziraju dosadašnji učinak vlasti u odnosu na obećano 2006. godine, ocijenile su da je dosadašnja kampanja građanima ponudila mnogo ispraznih parola i floskula, a nedovoljno pravih informacija, te da se u velikoj mjeri ignorišu interesi građana i zahtjevi civilnog društva.
Sa press konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sa press konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
"U dosadašnjem dijelu kampanje nismo čuli koji su razlozi zašto partije na vlasti nisu ispunile većinu datih obećanja na prethodnim izborima a koja su ciljala rješavanje 12 problema iz građanske platforme koju je potpisalo više od 500.000 građana u cijeloj BiH. Nismo čuli ni tačne podatke na koji način i iz kojih izvora većina stranaka finansira svoje kampanje", rečeno je na pres-konferenciji organizacija civilnog društva.

Ukazano je i na činjenicu da političari nisu ponudili ni konkretne prijedloge za rješavanje problema nezaposlenih, mladih, izbjeglica i raseljenih lica, nacionalnih manjina, penzionera i drugih ugroženih kategorija društva. skrenuta je pažnja i na činjenicu da većina stranaka do sada nije obznanila koji su njihovi kandidati za funkcije izvršnih vlasti, ko će biti budući ministri i premijeri.

Jan Zlatan Kulenović i Momir Dejanović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Jan Zlatan Kulenović i Momir Dejanović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
"U protekle četiri godine realno smo mogli imati mnogo više učinjenog da su političari radili svoj posao. Mogli smo imati mnogo više kilometara autoputeva, mogli smo imati mnogo veće penzije i bolji standard", kazao je na pres-konferenciji Momir Dejanović, predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja, jedne od organizacija koja potpisuje zahtjev upućen političarima u kojem se od njih traži da prestanu da manipulišu nacionalnim i drugim razlikama i da se do kraja kampanje bave konkretnim pitanjima.

"Do izbora je ostalo još 15 dana i ovo je posljednji poziv političkim partijama da pokažu brigu za građane i da pokažu na osnovu čega očekuju njihovo povjerenje. S druge strane, građani 3. oktobra imaju šansu da glasaju na izborima i na taj način pokažu koliko im jeste, ili nije dobro", poručeno je sa pres- konferencije.