Tužilaštvo BiH
0

Uložilo nekoliko materijalnih dokaza na suđenju za genocid u Srebrenici

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici Tužilaštvo BiH je uložilo nekoliko materijalnih dokaza, čemu se odbrane optuženih nisu protivile.

Na početku suđenja za genocid u Srebrenici državni tužilac Dubravko Čampara je kao dokaze uveo nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) koje se odnose na ratno stanje u ovom gradu, javio je BIRN.

Između ostalog, uložena je rezolucija da je u Srebrenici došlo do ubrzanog pogoršanja stanja, kao i Rezolucija o proglašenju zaštićenih zona u BiH, uključujući i Srebrenicu.

Državno tužilaštvo tereti Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno ubistva oko 800 muškaraca počinjena u julu 1995. godine na ekonomiji Branjevo u općini Zvornik.

Prema optužnici, Kos je bio komandant, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Nakon masovnih ubistava muškaraca i dječaka, navodi se u optužnici, Kos i Kojić su tragali za preživjelima, koje su potom "ubijali hicima iz pištolja".

Naredno ročište zakazano je za 11. januara, kada tužilac planira saslušati prvog svjedoka.