Tužilaštvo BiH
0

Uložena žalba na prvostepenu presudu Momiru Saviću

FENA
Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je uložio žalbu na prvostepenu presudu u predmetu protiv Momira Savića.

Prvostepenom presudom Suda BiH od 3. jula 2009. godine Momir Savić oglašen je krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon što je zaprimio i analizirao presudu Suda BiH, tužilac je odlučio uložiti žalbu na prvostepenu presudu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji. Razlog za ulaganje žalbe je nezadovoljstvo tužioca visinom krivičnopravne sankcije izrečene u ovom predmetu.

Naime, tužilaštvo smatra da je sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje, te pravilno primijenio odredbe krivičnog postupka i krivičnog zakona, pri čemu nije pravilno odmjerio kaznu s obzirom na okolnosti koje utječu da kazna bude veća ili manja.

Tužilaštvo smatra da je kazna od 18 godina zatvora previše niska u odnosu na ozbiljnost krivičnih djela za koja je optuženi oglašen krivim.

Tužilaštvo BiH predlaže Apelacionom odjelu Suda BiH da ovu žalbu uvaži, a prvostepenu presudu preinači u pogledu odluke o kazni, te Momiru Saviću izrekne kaznu veću od 18 godina zatvora.