Žalili se odbrana i Tužilaštvo BiH
0

Uložena žalba na presudu Mevlidu Jašereviću

SRNA
Tužilaštvo BiH i odbrana Mevlida Jašarevića uložili su žalbe na prvostepenu presudu Suda BiH kojom je optuženi osuđen na 18 godina zatvora za napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Advokat Senad Dupovac, koji zastupa Jašarevića, rekao je Srni da je žalbu podnio prije roka, koji je istekao danas, ali da njeno razmatranje ne očekuje prije maja. "Bez obzira što je to pritvorski spis, to neće ići tako brzo", smatra Dupovac.

On je pojasnio da Apelaciono vijeće mora provjeriti dosta izjava i podataka iz obje žalbe, te da će Vijeće svaki dokaz, izjavu i nalaz vještaka podrobno izanalizirati.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je Srni da se žalba tužilaštva odnosi na oslobađajuće presude Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću.

Jašarević je osuđen jer je 28. oktobra 2011. godine pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu, kada je ispalio 105 metaka i teško ranio jednog policajca.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić je tokom izricanja presude 6. decembra prošle godine naveo da je nesporno utvrđeno da je Jašarević počinio krivično djelo terorizma.

Istovremeno, drugooptuženi Emrah Fojnica i trećeoptuženi Munib Ahmetspahić su, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni optužbi za pripadnost terorističkoj grupi, odnosno inkriminacija u vezi sa učestvovanjem u pripremi terorističkog čina i uklanjanju dokaza.

Perić je rekao je da je u pogledu optužbi Fojnice i Ahmetspahića sve ostalo na nivou indicija, te da nije izveden nijedan dokaz koji potvrđuje pomenutu kvalifikaciju.