Countryman kod Lagumdžije
0

"Uloga SAD-a je ključna za novi početak BiH"

FENA
U prostorijama SDP-a u Sarajevu danas se Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, sastao sa Tom Countrymanom, novim pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD-a za pitanja Europe i Euroazije.

Countryman je ovom prilikom naglasio da SAD daju podršku formiranju nove vlasti koja će od Bosne i Hercegovine napraviti funkcionalnu državu koja će biti u stanju ispuniti sve zahtjeve za EU i NATO integracije.

Zlatko Lagumdžija je naglasio da su građani na opštim izborima jasno poručili da žele promjene u Bosni i Hercegovini, te da će SDP učiniti sve da opravda dobijeno povjerenje.

"Uloga SAD-a je ključna za novi početak BiH, te je i nedavna posjeta državnog sekretara SAD-a, Hillary Clinton, najbolji znak podrške Vašingtona u reformskim procesima te ubrzanju EU i NATO puta Bosne i Hercegovine kao funkcionalne i snažne države", rečeno je.

Predsjednik SDP-a je zahvalio na podršci i izrazio spremnost SDP-a za formiranje konzistentne vlasti na temelju programa promjena i pravljenja države po mjeri svakog čovjeka.

Sagovornici su se složili da je potrebno što je prije moguće formirati vlast oko reformskog paketa koji će od BiH napraviti snažniju državu koje će biti u stanju da brže ispunjava uslove za NATO i EU integracije i uhvati se u koštac sa ekonomskim i socijalnim problemima.

Osnovu programa rada novih vlada koje će biti formirane kao jedan tim za jednu državu Bosnu i Hercegovinu predstavlja pet politika SDP-a - pet ključnih rješenja za Bosnu i Hercegovinu iz oblasti ekonomije, vladavine prava, socijalne reforme, obrazovanja i zdravstva, saopćio je Centar za informisanje SDPBiH.