Carl Bildt
0

"Uloga RCC-a je od najveće važnosti"

FENA
Uloga Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) od najveće je važnosti za saradnju u jugoistočnoj Evropi i za završetak procesa evropskih integracija regiona, rekao je ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt generalnom sekretaru RCC-a Hidi Biščeviću, na sastanku jučer u Štokholmu.

Generalni sekretar Biščević naglasio je koliko je važno da se očuva usredsređenje EU na zapadni Balkan da bi se osiguralo da region izbjegne potencijalno opasne uticaje širenja svjetske ekonomske i finansijske krize.

  • U tom smislu rekao sam ministru Bildtu da RCC sa zemljama jugoistočne Evrope radi na identificiranju velikih projekata koji bi osigurali regionalni razvoj, upotpunili evropske integracije i na najbolji način iskoristili sredstva raspoloživa u okviru Programa višekorisničkog instrumenta za pretpristupnu pomoć (MBIPA) Evropske unije, kao i ona od međunarodnih finansijskih institucija, kazao je Biščević.

Generalni sekretar RCC-a istaknuo je potrebu da se rješavanje preostalih bilateralnih pitanja u regionu odvoji od evropskih integracija, s obzirom na to da bi to moglo spriječiti provedbu strategije proširenja EU.

Dvojica zvaničnika također su razgovarala o potencijalnim zajedničkim aktivnostima tokom švedskog predsjedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini 2009. godine, koje će se finalizirati u narednim mjesecima.

Na sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Agencije za međunarodni razvoj Švedske (SIDA) Magnusom Lindellom, generalni sekretar Biščević je pozvao SIDA-u da razmotri mogućnost saradnje s RCC-om na regionalnim projektima.

Stoga je dogovoreno da se stručnjaci ovih dviju institucija sastanu da bi razmotrili moguće načine saradnje.

Generalni sekretar Biščević također se sastao s delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Švedske koju je predvodio Lars Wahlund, direktor Odjela za Evropsku uniju, kao i s delegacijom Ministarstva pravde na čijem je čelu bio Ola Henrikson, generalni direktor za pitanja migracija.