Rafi Gregorijan
0

Uloga RAK-a od vitalne važnosti za slobodu elektronskih medija

SRNA
Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan izjavio je danas da je uloga Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ od vitalne važnosti u osiguranju slobode elektronskih medija i razvoja telekomunikacijskog sektora BiH.

"Konstantno uspješno funkcionisanje RAK-a važno je za stvaranje moderne, demokratske države, koja može biti odgovarajući kandidat za buduće članstvo u EU i NATO. Zbog toga se njena nezavisnost i profesionalnost mora čuvati od političkih uticaja i napada, koji joj mogu umanjiti efektivnost uloge čuvara javnog interesa", istakao je Gregorijan.

Gregorijan je danas razgovarao sa generalnim direktorom RAK-a Kemalom Huseinovićem o radu i mnogim izazovima sa kojima se ova agencija susreće u naporima da se uskladi s međunarodnim, i standardima i propisima Evropske unije, saopšteno je iz RAK-a.

"RAK igra veoma važnu ulogu u regulisanju i daljem razvoju upotrebe novih informacijskih tehnologija u BiH, kao i u naporima koji se ulažu na implementaciji programa koji pomažu agencijama za provođenje zakona", rekao je Gregorijan.