BiH
0

Ulje iz robnih rezervi zdravstveno ispravno, a pšenica nije za ljudsku upotrebu

FENA
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da je oko 76.000 litara ulja povučeno s tržišta i vraćeno u magacine robnih rezervi, te naglasio da je to ulje u potpunosti zdravstveno ispravno.

On je istaknuo da je inspektorat tržišne inspekcije naložio Direkciji robnih rezervi povlačenje svih količina uvezenog spornog ulja s tržišta FBiH zbog toga što ulje ne zadovoljava propisane uvjete za suncokretovo ulje nego da se radi o repinom ulju.

"Ulje će biti vraćeno Uljari "Konzum" Bihać, te će, samo uz nadzor i kontrolu federalnog tržnog inspektora, možda biti ponovno pušteno u promet ali ne u robne rezerve", kazao je Tirak.

On je kazao i to da je Federalna uprava za inspekcijske poslove, putem Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu i Zavoda za javno zdravstvo FBiH pristupila postupku analiza kvaliteta i zdravstvene ispravnosti svih 11.000 tona uskladištenih količina pšenice, te da je tim analizama potvrđeno da ta pšenica u skladištu u Orašju nije za ljudsku upotrebu.

Istaknuto je da je spomenuta količina pšenice bila vlažna, a uzrok za to je bilo loše skladištenje. Ta pšenica se, kako je kazano danas, neće naći u prodaji za ljudsku upotrebu te da će se dodatnim pretragama odlučiti da li će se i koja količina eventualno moći upotrijebiti za proizvodnju stočne hrane ili ribljeg brašna.

Tirak je naglasio da je ranije distribuirana pšenica, u vlasništvu Direkcije robnih rezervi FBiH, iz skladišta "Žitopromet" Mostar, "Klas" Sarajevo i "Mlin Ljubače" kod Tuzle u količini od 6.000 tona koja je distribuirana mlinsko-pekarskoj industriji u FBiH u posljednjem tromjesečju prošle godine, u potpunosti ispravna i redovno kontrolirana.

"Pšenica koja se danas melje za intervenciju robnih rezervi je iz novouvezene pšenice koja je punog kvaliteta", kazao je Tirak.

Među mjerama koje će se poduzeti u vezi s nalazima koji se odnose na kontrolu i zdravstvenu ispravnost ulja u Uljari "Konzum" u Bihaću i pšenice u skladištu "Toni Koturić" u Orašju ističe se da će Federalna uprava za inspekcijske poslove kompletan izvještaj s nalazima Poljoprivredno-prehrambenog fakultetaSarajevo i Zavoda za javno zdravstvo FBiH proslijediti Direkciji robnih rezervi FBiH, te dostaviti Vladi FBiH radi upoznavanja sa stanjem i poduzetim merama, kao i utvrđivanja neposredne odgovornosti pravnih i fizičkih osoba uključenih u čitavom lancu aktivnosti - od otkupa, skladištenja do distribucije pšenice u skladištima Direkcije robnih rezervi FBiH.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su glavni federalni tržišni inspektor i poljoprivredni inspektor, te predstavnici federalnog Zavoda za javno zdravstvo i Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo.