BiH
0

Ulje iz fabrike Bimal izlilo se u Savu

FENA
Foto Arhiv
Foto Arhiv
U brčanskoj fabrici za proizvodnju jestivog ulja Bimal jutros u 06.30 sati primjećeno je odstupanje u automatskom procesu pretakanja ulja te izlijevanje manje količine ulja iz rezervoara, u oborinsku kanalizaciju, kao i u rijeku Savu.

Preventivne mjere su preduzete u skladu sa ISO sistemom, budući da kompanija Bimal posjeduje ISO certifikat, te je započeta istraga za utvrđivanje uzroka i pregled svih kritičnih mjesta unutar fabrike zbog kojih je došlo do izlijevanja biljnog jestivog ulja iz rezervoara.

Preventivni štab, po sastajanju u veoma kratkom vremenu je utvrdio stanje na licu mjesta i preduzeo mjere za zaštitu okoliša.

Pozvan je inspektor za zaštitu okoliša Vlade Brčko distrikta i Vatrogasna jedinica Brčko distrikta, koja je već postavila brane na rijeku Savu, kako bi se zaustavio proces širenja izlivenog jestivog ulja u dalji tok rijeke Save.

Svi radnici Bimala su uključeni u sanaciju posljedica, a materijalna šteta za kompaniju kao i količina izlivenog ulja se utvrđuje, saopćeno je iz fabrike Bimal.