U Evropi nisu svi isti
1

FOTO / Uličnom akcijom mladi zatražili slobodu kretanja

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Udruženje za smanjenje ovisnosti "Link" i međunarodna organizacija "Active-sobriety friendship and peace" organizirali su u subotu, ispred sarajevske Katedrale, uličnu akciju čiji je cilj informirati javnost o činjenici da mladi ljudi u Evropi ne uživaju jednak pristup putovanjima zbog viznih propisa nametnutim zemljama koje nisu u Schengenu.

Akcija je realizirana u sklopu projekta "Generacija ljudskih prava" čiji je krajnji cilj kreiranje dokumentarnog filma u šest evropskih zemalja.

Dokumentarni film bavit će se temama poput viza, dječijeg siromaštva, policijske brutalnosti, korupcije...

"U okviru projekta imamo namjeru napraviti izložbu u Evropskom parlamentu, a obavili smo i niz razgovora s predstavnicima ove institucije", kazala je uime organizatora Maja Stojanovska.

Organizatori su se u toku današnje akcije fokusirali na problem viza. Stojanovska je u izjavi medijima istakla da nema svaki čovjek mogućnost da putuje, posjećuje rođake, radi ili živi u nekoj od zemalja bez vize.

"Sada se još i pojavio problem prijetnje ukidanja bezviznog režima za neke zemlje Balkana i mi moramo sve poduzeti da se to ne dogodi", kazala je Stojanovska.

Poseban problem na koji ovaj projekt nastoji ukazati je problem Kosova, Moldavije i Ukrajine koje još nemaju pravi bezvizni režim već se on odnosi isključivo na turističke posjete.

"U njihovom slučaju, EU je još neosvojiva tvrđava, a mi smatramo da svi imaju pravo na slobodno kretanje", rekla je Stojanovska.